Начало / Актуални теми / Рискови фактори за йоден дефицит

Рискови фактори за йоден дефицит

юни 10, 2016

йоден дефицит

Едва ли в ежедневието си се замисляте колко йод приемате с храната си. Но този химичен елемент е изключително важен за производството на щитовидни хормони и правилното изразходване на енергията в тялото. Тъй като след 1920 година към солта се добавя йод, йодният дефицит вече е рядко срещан. Въпреки това учените са установили, че има някои рискови групи пациенти, при които този дефицит все още се наблюдава. Към тези групи спадат вегетарианците, веганите и хората, които не консумират животинско мляко, рибни продукти, яйца, както и бременните жени. Ето и някои ситуации, при които може да се стигне до дефицит на йод:

  • Рестриктивни диети

Хората, които силно ограничават приема на разнообразна храна, поради хранителна алергия или по свое собствено желание, като вегетарианците и веганите са по-застрашени да развият йоден дефицит.

Ако все пак искате да се придържате към своя хранителен режим може да се консултирате със своя личен лекар да започнете прием на добавки, съдържащи йод.

  • Бременни или кърмещи жени

Според проучване на Американската щитовидна асоциация бременните или кърмещи жени са в риск от развитие на йоден дефицит. Затова и специалистите препоръчват на бременните жени да приемат витамини за бременни със съдържание на 220 микрограма йод в тях под лекарско наблюдение. Балансираните нива на йод в организма на бременената жена намаляват риска от някои вродени дефекти, раждане на плод с ниско тегло, раждане на мъртъв плод и спонтанен аборт.

Йодният дефицит по време на бременност или кърмене може да се отрази негативно върху развитието на бебето. Например да настъпи изоставане в неговото физическо и умствено развитие.

  • Недостатъчен прием на сол

В днешно време експертите съветват ограничаване до минимум приема на сол, но е нужна все пак и минимална консумация на сол, за да си набавите нужното количество йод, за да се предпазите от проблеми с щитовидната жлеза, а жените и от проблеми по време на бременността.

За да задоволите дневните си нужди от йод трябва да приемате една чаена лъжичка сол с храната си. В една чаена лъжичка сол се съдържат 150 микрограма йод, а именно толкова е нужната дневна доза йод за възрастните мъже и жени. За бременните се препоръчва приема на йод да бъде завишен до 220 микрограма дневно, а жените които кърмят се нуждаят от 290 микрограма йод дневно.

Други фактори, които могат да задълбочат йодния дефицит в организма са: радиация, тютюнопушене, сяра, нитрати, тиоцианати.

Най-често дефицит на йод настъпва през периодите на пубертет, бременност, кърмене, климакс.