Начало / Актуални теми / Какви видове полипи има?

Какви видове полипи има?

ное. 20, 2017

полипи

Полипът представлява туморно образувание, дължащо се на патологично разрастване на лигавицата на различни органи. Повечето полипи имат окръглена или удължена форма и малки размери – до 2-3 см. Растат на широка основа (плоски полипи) или на краче. Повечето полипи са доброкачествени, но някои могат да малигнизират.

Какви видове полипи има?

Ето някои от най-често срещаните видове полипи в зависимост от тяхната локализация:

Полипи на дебелото черво (колоректални полипи)

Полипите на дебелото черво се срещат при над 20 % от хората над 60 годишна възраст. Най-често те са единични, но могат да бъдат групови (от 3 до 5) и много рядко множествени (над 5 на брой). В над половината от случаите полипите се локализират в ректума. Хистологично най-често полипите биват аденоми и по-рядко хиперпластични и възпалителни полипи. Полипите с по-големи размери имат по-голяма склонност към ракова дегенерация.

В повечето случаи колоректалните полипи протичат безсимптомно. Понякога може да има кръв в изпражненията, болка в корема, запик или диария. Откриват се чрез ректално туширане, ректоскопия, колоноскопия. Лечението е оперативно.

Стомашни полипи

Полипите на стомаха произхождат от стомашната лигавица. Тези полипи не се срещат често и рядко предизвикват симптоми, като гадене, кървене, болка в стомаха. Най-честите причини за възникването на стомашни полипи са хроничното възпаление на стомашната лигавица и продължителната употреба на някои медикаменти. Малките полипи не налагат лечение, но при големи полипи, при които има риск от малигнизация се налага оперативното им отстраняване.

Ендометриални полипи (полипи на матката)

Ендометриалните полипи произхождат от лигавицата на матката (ендометриума) и се простират към маточната кухина. Големината им може да варира от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър. За появата им роля имат хронични възпалителни процеси в маточната лигавица, както и хормонални фактори – повишен естроген.

Клинично ендометриалните полипи могат да се проявят с извънменструално кървене, обилна и продължителна менструация, болка ниско в корема.

Цервикални полипи

Цервикалните полипи са малки червеникави образувания, които произхождат от лигавицата на маточната шийка. Обикновено са доброкачествени и не предизвикват симптоми. Понякога обаче може да има извънменструално кървене, вагинална секреция, кървене след полов контакт.

Носни полипи

Носните полипи представляват разраствания на лигавицата на носа и околоносните кухини. Малките по размери полипи не предизвикват симптоми. По-големите полипи в носа обаче могат да предизвикат затруднено дишане, намалено обоняние, болка в областта на челото. Провежда се медикаментозно и оперативно лечение.

Полипи на гласните връзки

Полипите на гласните връзки могат да бъдат едностранни или двустранни. Имат червен цвят, тъй като съдържат повече кръвоносни съдове, а размерите им варират. Полипите на гласните връзки могат да възникнат поради прекомерна употреба на гласа (например при пеене), тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, алергия, хипотиреоидизъм. Болните могат да се оплакват от дрезгав глас, затруднение при говор, невъзможност за пеене. Извършва се ларингоскопия за поставяне на диагнозата. Назначава се почивка на гласа. При неповлияване може да се наложи оперативно отстраняване на полипите на гласните връзки.

Полипи в ухото

Ушните полипи могат да се открият във външния слухов канал. Те са червени на цвят и лесно кървят при допир. По-често възникват при хора с чести ушни инфекции. Полипите в ухото могат да предизвикат кървене, болка в ухото, намаление на слуха. Провежда се медикаментозно, а при нужда хирургично лечение.

Полипи на пикочния мехур

Полипите на пикочния мехур произхождат от неговата лигавица. Често причината за възникването им е неизвестна. Тези полипи са канцерогенни. Обикновено не предизвикват симптоми. Появата на кръв в урината, болка при уриниране могат да бъдат признак за развитие на рак на пикочния мехур. За поставянето на диагнозата допринася цистоскопията и последващата биопсия. Големите и канцерогенни полипи на пикочния мехур се отстраняват оперативно.