Начало / Актуални теми / Какво представлява гнойният хидраденит?

Какво представлява гнойният хидраденит?

авг. 23, 2017

хидраденит

Гнойният хидраденит е състояние, при което се засяга кожата с поява на гнойни пъпки или абсцеси. Те най-често се развиват в области на тялото, където има често триене или окосмяване и са съпроводени с болка и изтичане на гной. След зарастването на лезиите често остават белези в тези кожни участъци.

Около 4% от населението по света е засегнато от гноен хидраденит. Състоянието на пациентите с това хронично заболяване може да се влошава от време на време и да пречи на ежедневните им дейности.

Причината за развитието на хидраденит е засягане на потните жлези, разположени на местата по тялото, където има косми, най-често в областта на подмишниците и слабините. Гноен хидраденит може да се развие обаче и в части на тялото, където има често триене, като бедрата или при жените под гърдите.

Гнойният хидраденит е по-често срещан сред женският пол, при пушачи и хора с наднормено тегло. При около 1/3 от пациентите се наблюдава наследственост.

Какви са основните симптоми?

Оплакванията при пациентите могат да варират по тежест, но обикновено хидраденитът започва с поява на гнойна пъпка или един абсцес. Обикновено след 2-4 седмици състоянието отшумява и малко след това в същата област се появява отново абсцес.

С времето появата на абсцеси става все по-честа и те стават все по-болезнени и трудни за лечение. В някои случаи абсцесът може да се възпали и да доведе до вторична инфекция.

Много често лезиите започват да се появяват една след друга преди да са заздравели и това е свързано със сериозен дискомфорт и болка за пациентите.

Има някои фактори, които допълнително могат да влошат състоянието на пациентите, като например:

  • стрес
  • хормонален дисбаланс
  • тютюнопушене
  • високи температури
  • затлъстяване.

Как се поставя диагноза?

Ранната диагноза при гноен хидраденит е от изключитлено важно значение, за да се започне лечение навреме и да се намали дискомфортът за пациентите и рискът от образуване на белези.

Ако се съмнявате, че може би страдате от гноен хидраденит е най-добре да се консултирате с дерматолог. Той ще ви прегледа и може да вземе кожна натривка, за да се увери дали наистина това е причината за вашите оплаквания.

Какво е лечението?

Изборът на метод на лечение зависи от тежестта на вашите оплаквания. Може да се наложи да пробвате няколко лечебни метода преди да откриете най-подходящия за вас. Някои доказали се като по-успешни такива са:

  • топли компреси
  • нестероидни противовъзпалителни средства – могат да помогнат за облекчаване на болката
  • антибиотици – те могат да ви бъдат предписани в случай на инфектиране на абсцесите или като предпазна мярка. Задължително трябва да ви бъдат предписани от лекар, който да прецени кой ще е най-подходящият за вас антибиотик.
  • кортикостероиди под формата на инжекции за облекчаване на възпалението, болката и отока.
  • операция – ако абсцесът се разрасне надълбоко в кожата и има натрупване на голямо количество гной може да се наложи да бъде отстранен с хирургична манипулация, при която гнойта да бъде евакуирана и да се намали риска от вторично инфектиране.