Начало / Актуални теми / Как се диагностицира болест на Бюргер (тромбангиитис облитеранс)?

Как се диагностицира болест на Бюргер (тромбангиитис облитеранс)?

ное. 5, 2020

диагностицира болест на Бюргер

Болестта на Бюргер е хронично възпалително автоимунно заболяване, при което се увреждат предимно малките и среднокалибрени артерии на крайниците. Склонни към заболяването са предимно мъже пушачи на възраст 20-40 години.

Възпалението на артериите се наблюдава в трите слоя на стената на съда (панангиит). Резултатът от това е постепенно намаляване на движението на ръцете и краката, като се започва от пръстите.

В напредналите случаи на заболяването се развива тежка исхемия с нетърпима болка, гангрени и атонични рани. Възможно е засягане на коронарните артерии, което може да доведе до стенокардия, инфаркт, а при засягане на висцерални артерии може да се стигне до чревна исхемия, която да причини остра коремна болка.

Как се диагностицира болест на Бюргер (тромбангиитис облитеранс)?

За поставяне на диагнозата болест на Бюргер се използват следните методи:

Анамнеза

Заболяването започва винаги с болки в краката – основно в мускулите на стъпалото и подбедрицата, след това настъпва накуцване, нарушава се способността за придвижване със засегнатия крак,  постепенно кожата посинява и спада нормалната телесна температура. Появяват се трофични промени по кожата и ноктите на засегнатия крайник.

В напредналите стадии, поради настъпила критична артериална исхемия, доминира нетърпима и упорита, понякога денонощна болка, трудно повлияваща се от най-силните обезболяващи лекарствени средства. Едновременно с това се появява гангрена. Това е некроза на тъканите, вследствие на загуба на тяхното кръвоснабдяване.

Физикално изследване

Обективното изследване най-често установява липсващи пулсации на стъпалните артерии, а понякога липсват пулсации и на задколянната артерия (a.poplitea), и на лакътната артерия (а.ulnaris).

При прегледа се извършва и т.нар. тест на Allen: пациентът е помолен да стисне плътно и двата юмрука за 1 минута едновременно. Натиск се прилага върху двете радиални артерии едновременно, така че да ги запуши. След това пациентът бързо отваря пръстите на двете си ръце и изследващият лекар сравнява цвета на двете ръце.

Първоначалната бледност трябва бързо да бъде заменена със зачервяване. Тестът може да се повтори, като този път се запушват лакътните артерии. Тестът на Алън търси анормална циркулация. Ако бледността продължава известно време, след като пациентът отвори пръстите си, това предполага различна степен на запушване на некомпресираната артерия (тази, която не е подложена на натиск).

Артериография

Най-важният метод за поставяне на диагнозата тромбангиитис облитеранс. При това изследване в артериите се въвежда контрастно вещество, след което се правят серии рентгенови снимки. Артериографията е типична за Бюргеровата болест с редица характерни особености: гладки проксимални артерии, обтурирани подколенни артериални съдове, тирбушоновидни колатерали и други. При диференциално-диагностични затруднения типичната микроскопска находка е от полза за окончателната диагноза.

Лабораторни изследвания

Извършват се с цел изключване на автоимунни заболявания като склеродермия или лупус, нарушения на кръвосъсирването и диабет.

Доплер ехография на кръвоносни съдове (артерии и вени)

Дава информация за наличието на кръвен ток в изследваните съдове, както и неговата посока, скорост, турбуленции и др. Чрез нея може да се установи степента на запушване на съдовете, и съответно да се определи риска от остра исхемия на жизненоважни органи и тъкани.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Болест на Бюргер (облитериращ тромбангиит)
Ангиография