Начало / Актуални теми / Как се диагностицира гастрином (синдром на Zollinger-Ellison)?

Как се диагностицира гастрином (синдром на Zollinger-Ellison)?

ное. 10, 2020

как се диагностицира гастрином

Гастриномите са редки тумори, образуващи се в панкреаса или дванадесетопръстника (първата част на тънките черва). При наличието на гастрином, тялото отделя големи количества гастрин, което води до по-високо ниво на стомашна киселина. Това по-високо ниво може да причини образуването на язви в стомаха и тънките черва.

Гастриномите могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Приблизително 60-75% от гастриномите са злокачествени.

Гастриномите могат да се развият спорадично по неизвестни причини. Но приблизително 25 до 30 % от гастриномите са свързани с наследствено генетично заболяване, наречено множествена ендокринна неоплазия тип 1 (MEN1).

Как се диагностицира гастрином?

За поставяне на диагнозата гастрином се използват следните методи:

Анамнеза

Тъй като гастриномите причиняват увеличаване на производството на стомашна киселина, симптомите са подобни на тези при пептични язви. Някои хора живеят със симптоми в продължение на няколко години, преди лекарят им да постави диагноза.

Симптомите на гастрином включват: стомашни болки, диария със стеаторея (наличие в изпражненията на неразградени мазнини под формата на мастни капки), лошо храносмилане или киселини, подуване на корема, повръщане, гадене и намален апетит. Въпреки че язви могат да се появят при тумори, наличието на язва не означава наличие на тумор. Лекарят обаче може да провери за гастрином, ако имате персистираща язва и едно от следните състояния: чревна перфорация и кървене, фамилна анамнеза за гастрином или прекомерни нива на  стомашна киселина, които не се повлияват от обичайното лечение.

Определяне на базалното ниво на гастрина

Потвърждението на диагнозата се базира на демонстрирането на хипергастринемия на гладно. Повишени нива на серумния гастрин е силен аргумент в полза на синдрома на Zollinger-Ellison. Не трябва обаче да се забравят други заболявания, които също могат да доведат до повишено отделяне на този хормон. Тук се отнасят атрофичният гастрит, пернициозната анемия и други.

Секретинов тест

Функциониращият гастрином обикновено може да бъде отдиференциран от други клинични състояния с помощта на стимулирането със секретин и определяне след това на плазмения гастрин. Повишаването на гастриновата секреция с над 100% от базалните нива след стимулация със секретин означава достоверна диагноза гастрином.

Образни изследвания ( КТ или ЯМР)

Образните изследвания се извършват, за да се определи местоположението на тумора и да се прецени дали туморът се е разпространил в други органи.

Ендоскопско изследване

Ендоскопското изследване спомага за определяне наличието на язви.

Автор: д-р Николета Кочанова