Начало / Актуални теми / Как се диагностицира грип?

Как се диагностицира грип?

окт. 14, 2020

как се диагностицира грип

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от грипните вируси. Тези вируси непрекъснато се променят, като редовно се появяват нови щамове. Начинът на предаване на заболяването се осъществява от  по въздушно-капков път. В нашата климатична област епидемии възникват през зимните месеци.

Понякога грипът и неговите усложнения могат да бъдат смъртоносни. Хората с по-висок риск от развитие на грипни усложнения са:

  • малки деца на възраст под 5 години и особено тези под 6 месеца
  • възрастни хора над 65 години
  • бременни жени и жени до две седмици след раждането
  • хора с отслабена имунна система
  • хора, които имат хронични заболявания, като астма, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания и диабет
  • хора със затлъстяване, при които индексът на телесна маса (ИТМ) е 40 или по-висок.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват годишна ваксинация срещу грип за всички на възраст над 6 месеца. Грипната ваксина може да намали риска от грип и тежестта му.

Как се диагностицира грип?

За поставяне на диагнозата грип се използват следните методи:

Анамнеза

Пациентите съобщават за внезапно втрисане, съпроводено с повишаване на температурата над 38 до  40 °С. Налице са още силна отпадналост, пулсиращо главоболие, болки в очните ябълки при движение на очите, болки във врата, кръста, както и във всички мускули и стави. Към тези оплаквания се прибавят и безапетитие, гадене и повръщане понякога.

Едновременно с изброените симптоми се появява и кашлица, която е суха, дразнеща, непродуктивна и се съпровожда с болки зад гръдната кост. Гърлото обикновено е болезнено, а носът запушен.

Физикален преглед

При прегледа на болния се установява зачервено лице с кръвонапълнени конюнктиви и силно зачервено гърло. Сливиците са умерено уголемени, зачервени, но липсва налеп. Палпаторно се установява силна болезненост по мускулите. Дишането е изострено везикуларно, обикновено без хрипова находка.

Лабораторни изследвания

Пълната кръвна картина при неусложнени случаи в началото се характеризира нормоцитоза, а в оздравителния период – умерена левкоцитоза (повишаване на броя на левкоцитите). Диференциалната кръвна картина се характеризира с умерена лимфоцитоза (покачване на броя на лимфоцитите). СУЕ е нормална.

Вирусологични изследвания

Секрети от горните дихателни пътища – носоглътъчен смив и по възможност храчка – се култивират върху тъканни култури (най-често кокоши ембриони). Това е класическият културелен метод за диагностика на грипа.

Полимеразна верижна реакция (PCR)

Използва се за откриване на РНК на грипния вирус. Това е много чувствителен метод за поставяне на диагнозата.

Серологични реакции

Чрез серологичните реакции се установява нарастване на титъра на антителата към грипния вирус. Могат да бъдат използвани имунофлуоресцентният метод, ELISA-методът и други.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Усложнения при грип – кои са най-честите?
Грипен вирус – какви щамове и субтипове има?

Последни публикации