Меню

Пролактиномът е доброкачествен тумор на хипофизата, който произвежда и отделя хормона пролактин. Той е най-честият хормонално-активен тумор на хипофизата. Среща се по-често при жени предимно между 20 – 40 години.

Диагностиката на пролактиномите се основава на следните методи:

Анамнеза – при разпита на пациента лекарят получава информация за оплакванията му. В резултат на повишените нива на пролактин са налице редица симптоми.

При жените могат да се наблюдават:

 • нарушения в менструалния цикъл – ановулаторен цикъл, олигоменорея или липса на менструация (аменорея)
 • отделяне на млекоподобен секрет от едната или двете гърди – галакторея без наличие на бременност или без жената да кърми
 • могат да са налице белези, подобни на пременструалния синдром – чувствителност на гърдите, раздразнителност
 • понижено сексуално желание
 • намалена костна плътност

При мъжете се наблюдават:

 • нарастване на гърдите (гинекомастия)
 • разреждане на окосмяването по тялото
 • еректилна дисфункция
 • намален обем сперма – олиго до азооспермия.

И при двата пола в резултат на понижените нива на естрогени и тестостерон при пролактиномите може да е налице безплодие.

При по-големи размери на тумора може да има също така главоболие и зрителни нарушения.

Физикално изследване – при прегледа на пациента може да се забележи изтичането на секрет от гърдите – спонтанно или при натиск. При мъжете се установява намален размер на тестисите.

Лабораторни изследвания

При пролактином серумните нива на хормона пролактин са силно повишени. Трябва да се има предвид, че пролактинът е стресов хормон. За да се избегне лабораторна грешка, е необходимо кръвта да се вземе след 20 минути покой (в легнало или седнало положение).

Стимулацията на зърната може да повиши нивата на пролактина, така че не се прави 24 часа преди теста.

Завишени нива на пролактин се установяват и при прием на алкохол и наркотици. Поне час преди изследването не трябва да се пуши.

Приемът на някои медикаменти може да доведе до неточни резултати. Такива медикаменти са антидепресанти, аналгетици, антихипертензивни лекарства (за лечение на хипертония), противозачатъчни и други хормонални препарати. По преценка на лекаря може да се наложи тяхното спиране преди изследването.

При установяване на горно-гранични стойности на пролактина измерването трябва да бъде повторено двукратно през интервал от 2-3дни.

Трябва да бъдат изследвани също така нивата на тиреоид-стимулиращия хормон (TSH), защото той е един от стимулиращите фактори за секреция на пролактин и съответно при високи стойности на ТСХ ще бъдат повишени и тези пролактина. Необходимо е и изследване на половите хормони – естрадиол и тестостерон, чиито стойности при пролактином са понижени.

Задължително е да се направи и тест за бременност на жените в репродуктивна възраст, тъй като бременността може да бъде причина за липсата на менструация.

Образни изследвания – с най-голяма информативна стойност е магнитно-резонансната томография (МРТ) на хипоталамо-хипофизарна област с контрастно усилване на образа, което позволява откриване на минимални формации.

Компютърната томография (КТ) е с по-малка диагностична стойност, освен при по-големи размери на тумора.

Според размерите на тумора пролактиномите биват: микропролактиноми (под 10 мм.) и макропролактиноми (над 10 мм).

Основно за диагнозата е откриването на формация, определяне на нейните размери и да се установи дали са засегнати заобикалящите структури като черепномозъчните нерви и оптичната хиазма, което би довело до проблеми със зрението.

Очен преглед – изследване на зрителната острота, очни дъна и периметрия – изследване на зрителните полета.

Прочетете за:
Пролактином – аденом на хипофизата
Пролактин

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!