Начало / Актуални теми / Камъни в пикочния мехур – причини, симптоми

Камъни в пикочния мехур – причини, симптоми

окт. 25, 2018

камъни в пикочния мехур

Камъни в пикочния мехур се срещат сравнително често при мъже в напреднала възраст и при деца. При жените те се откриват рядко. Причината за това е, че при жените уретрата е къса и широка и позволява още докато камъните са малки да се елиминират спонтанно.

Когато конкрементите се образуват в пикочния мехур се означават като първични камъни, а когато се формират в бъбреците и по-късно мигрират в пикочния мехур се означават като вторични камъни.

Какви са причините за образуване на камъни в пикочния мехур?

Основната причина за образуване на камъни в пикочния мехур е задържането на урина. Продължителният престой на урина в мехура води до утаяване на концентрираните в нея соли. Формират се малки кристали, по които полепват соли и постепенно нарастват. Освен това задържаната урина е подходяща среда за развитието на бактерии. Възниква хорнично възпаление на пикочния мехур, което също спомага за нарастването на конкрементите.

Най-честите причини, водещи до затруднено уриниране са:

 • атония на пикочния мехур
 • дивертикул на пикочния мехур
 • аденом и карцином на простатната жлеза
 • склероза на шийката на пикочния мехур
 • стеснение на уретрата
 • тумори на пикочния мехур.

Чести причини за образуване на камъни в пикочния мехур при децата са:

 • фимоза
 • стеснение на външния отвор на уретрата
 • клапи на уретрата.

Камъните в пикочния мехур могат да варират значително по големина (от песъчинки до 5-6 см), имат кръгла или овална форма, биват единични или множествени. Характерно за множествените камъни е, че са с гладка повърхност и са прилепнали плътно един към друг.

По химичен състав конкрементите в пикочния мехур биват:

 • оксалатни – имат сивкав цвят и наподобяват по форма ягода с изшипена повърхност
 • фосфатни – имат белезникав цвят, кръгла форма и гладка повърхност
 • уратни – те са плътни, белезникави и кръгли, с гладка или леко неравна повърхност
 • цистинови – те са меки, с жълтеникав цвят и гладка повърхност
 • смесени.

Какви са симптомите при камъни в пикочния мехур?

Когато болният е в покой липсват оплаквания. Оплаквания се появяват когато болният се движи, особено при скачане, каране на велосипед, при езда. При движението на тялото конкрементите също се движат и дразнят стената на пикочния мехур. Чести симптоми при камъни в пикочния мехур са:

 • болка над пубисната кост
 • често и болезнено уриниране
 • парене при уриниране
 • кръв в урината поради нараняване на мехурната лигавица.

В случа, че конкремента се разполага в областта на шийката на пикочния мехур, може да причини запушване, при което болният не може да уринира и настъпва задръжка на урина. При някои пациенти уринирането е възможно при промяна в положението на тялото.

Как се диагностицират конкрементите в пикочния мехур?

Диагнозата се поставя сравнително лесно. При изследване на урината в седимента се откриват еритроцити, а при настъпило възпаление на мехура и левкоцити.

При ехографско изследване камъните в пикочния мехур се представят като силно ехогенни сенки с неправилна форма. Намират се в най-нискостоящата част на мехура и се преместват при промяна в положението на пациента. Чрез ултразвуковото изследване се получава сравнително точна информация за броя и големината на мехурните камъни.

На рентгенография се виждат рентгеново-позитивните конкременти. За доказването на рентгеново-негативните камъни (уратните камъни) обаче се използва десцендентната цистография.

Какво е лечението при камъни в пикочния мехур?

Изборът на метод на лечение зависи от големината и твърдостта на конкремента, от броя на камъните, от наличието на възпалителен процес или запушване на уретрата.

Предпочитат се т.нар. безкръвни или ендоурологични методи, при които през уретрата в пикочния мехур се въвеждат различни инструменти и се разбиват конкрементите. Възможно е извършването на механично разбиване, използване на електрохидравлична сонда, ултразвукова сонда или лазерна сонда.

Рядко при доказване на уратни конкременти може да се проведе медикаментозно лечение. Екстракорпоралната литотрипсия също се прилага рядко. Отворена операция може да се извърши при наличие на някои анатомични аномали или при срастнали с лигавицата конкременти.

За да бъде ефективно лечението е важно освен камъка да се премахне и причината, довела до формирането му.

Прочетете за:
Ехография на пикочен мехур
Анатомия на пикочен мехур
КАТ на пикочен мехур

Последни публикации