Начало / Актуални теми / Ковид пневмония – какво е лечението?

Ковид пневмония – какво е лечението?

май 2, 2022

Ковид пневмония

Източник на изображение:Max Pixel

Повечето от вас сигурно вече знаят, че ковид вируса се предава при кихане, кашляне, ръкостискане или само при говорене с някого. Едни от най-ясните симптоми за заразяване с ковид са кашлица, температура, недостиг на въздух, загуба на вкус или обоняние, болка в гърлото и мускулите.

Развитието на пневмония е едно от най-честите усложнения, които настъпват след прекаран Covid-19.

Характерна за нея е дихателната недостатъчност, която настъпва бързо. Този тип дихателна недостатъчност може да бъде два типа- хипоксемия (ниско кислородно съдържание в кръвта) при нормално дишане или диспнея, при която имаме ясно изразен недостиг на въздух

За установяването на този тип пневмония и поставяне на диагноза е необходимо извършване на PCR тест, който включва вземане на проба от слюнка и назофарингеална проба за откриване на РНК на коронавирус.

диагноза

Източник на изображение:Max Pixel

Протичането на вируса при около 15% от заразилите се с ковид е с по-тежки симптоми, отколкото при останалата част от заразените. При тях се появяват различни проблеми като например затруднено дишане и риск от развитие на сериозна вирусна пневмония.

Когато говорим за пневмония след ковид (така наречената SARS CoV-2 пневмония), важно е да разберем спецификата на това състояние и кои са най-ефективните мерки за предотвратяването и лечението му.

Симптоми на пост-ковид пневмонията:

Най-често срещаните симптоми при пневмонията след ковид са суха или влажна кашлица, температура, болки в мускулите. Симптомите обаче могат да се проявят при всеки човек различно.

 При този тип пневмония например кашлицата е най-често суха, отколкото влажна. Освен това температурата може и да не е висока при появата на първоначалните симптоми на пневмонията, като е възможно да започне да се повишава на по-късен етап.

Основната разлика между пневмонията проявяваща се след прекаран коронавирус и стандартната пневмония е, че първата се характеризира с по-бедна клинична картина. Например при пост-ковид пневмонията може да имаме само леко или умерено повишение в температурата, което е придружено със суха кашлица.

По степента на опасност ковид пневмонията се дели основно на четири вида- лека, умерено тежка, тежка, критична.  

При леката симптомите са най-леки и протичат бързо. При умерено тежката имаме висока температура и дихателни проблеми, които са лесно преодолими с навреме взети мерки.

Тежката пневмония включва тахипнея и хипоксемия. При тахипнеята имаме повърхностно и учестено дишане, тоест дихателната честота е повишена (повече от 20 вдишвания в минута), а пък при хипоксемията кислородното насищане в кръвта е намалено. Хипоксемията води до трайно увреждане на мозъка, сърцето и нервната система.

симптоми

Източник на изображение:Max Pixel

Симптомите при критичната пневмония се изразяват в дихателна недостатъчност, която изисква механична вентилация. Те се проявяват при около 5-6% от пациентите. В резултат от тази дихателна недостатъчност може да настъпи  органна недостатъчност, ако не се приложи ефективно лечение.

Статистиката показва, че при половината от хората, при които е установена  SARS CoV-2 пневмония, симптомите включват недостиг на въздух.

Кои са рисковите фактори за възникване на SARS CoV-2 пневмония?

Степента на тежест на пост-ковид пневмонията при даден пациент зависи от различни фактори. Това са имунният отговор на организма, наличието на придружаващи заболявания, развитието на хипоксемията, периода от време между възникването на симптомите и влошаването на цялостното състояние на организма.

covid-19

Източник на изображение:Max Pixel

Според взаимодействието между всички тези фактори може да се определи съответно тежестта на фенотипа на клиничното протичане на пневмонията.Той се дели на два типа- нисък и висок, и се определя чрез рентгенова снимка на белия дроб.

Все още няма достатъчно данни за това кое точно благоприятства развитието на SARS CoV-2 пневмония. Според последните проучвания сред голям процент от преболедувалите  Covid-19 потенциални рискови фактори за развитие на пост-ковид пневмония са наличие на артериална хипертония и захарен диабет.

Какво представлява лечението на пневмония след ковид?

За момента не съществуват точно определени ваксини и антивирусни медикаменти, които да имат доказан ефект в лечението на пневмония след ковид. Знае се, че лечението с антивирусни средства в ранните етапи на протичането на инфекциозното заболяване има по-добър ефект.

Както знаем, когато става въпрос за нашето здраве, превенцията винаги е най-добра мярка.

превенция

Източник на изображение:Max Pixel

Ако имате леко изразени вирусни симптоми, то е по-добре да ограничите социалните контакти и да си останете вкъщи. Ако пък усетите сериозни симптоми, то незабавната медицинска помощ е задължителна.

Спазването на необходимите хигиенни мерки и самоизолация за предотвратяването на разпространението на инфекциозни заболявания като ковид и пневмония, е едно от нещата, които могат да спасят животи.