Начало / Актуални теми / В кои органи метастазира ракът на белия дроб?

В кои органи метастазира ракът на белия дроб?

ян. 14, 2020

метастазира ракът на белия дроб

Много често ракът на белия дроб се открива в напреднал стадий. Голям процент от хората с наскоро диагностицирани рак на белия дроб, вече имат метастази в други органи.

Белодробният рак представлява група от различни епителни тумори, които имат различна степен на малигненост и различна склонност към метастазиране. Дребноклетъчният белодробен карцином е с най-голяма склонност към метастазиране.

Ракът на белия дроб може да се разпространи, когато ракови клетки се откъснат от тумора и по кръвен или лимфен път достигнат до други органи.

В кои органи метастазира ракът на белия дроб?

Ракът на белия дроб може да се разпространи в почти всеки орган на тялото. Най-често белодробният карцином дава метастази в лимфните възли, черния дроб, костите, мозъка и надбъбречните жлези.

Метастази в лимфните възли

Повечето тумори на белия дроб първо метастазират в регионалните лимфни възли – перибронхиалните, хилусните и медиастиналните лимфни възли от страната на тумора, а по-късно и контралатерално. В по-напреднал стадий се откриват метастази и в по-отдалечени лимфни възли, например в супраклавиколарните, аксиларните, шийните лимфни възли.

В повечето случаи наличието на метастази в регионалните лимфни възли не причинява симптоми. При значително увеличаване на медиастиналните лимфни възли може да настъпи компресия на горната празна вена. Основните оплаквания са задух, дисфагия, стридор. При засягане на подмишничните или шийните лимфни възли болните могат да опипат подутина с твърда консистенция.

Лечението на лимфните метастази е чрез химиотерапия. Ако засегнатите лимфни възли са близо до тумора, те се отстраняват по време на оперативното лечение.

Метастази в костите

Костни метастази най-често се получават в ребрата, гръдните и поясни прешлени, тазовите кости, бедрената кост, раменната кост. Главният симптом при метастази в костите е болката, която първоначално е слаба, но с прогресиране на заболяването се усилва.

Поради метастазите здравината на костите намалява и е възможно появата на патологични фрактури – счупване на костта при много лека травма или дори по време на нормални ежедневни дейности. От лабораторните изследвания се установява хиперкалциемия (повишен калций в кръвта), повишена алкална фосфатаза. За установяването на костни метастази допринася изследването на костите чрез компютърна томография.

Целта на лечението при костни метастази е да се намали болката и да се предотвратят костни фрактури. Прилагат се обезболяващи лекарства, медикаменти, повишаващи здравината на костите, лъчетерапия, хирургично лечение за стабилизиране на костите.

Метастази в черния дроб

Ракът на белия дроб може да даде метастази в черния дроб, като първоначално липсват симптоми и могат да се открият при профилактичен преглед. При наличие на множество метастази в черния дроб се появяват симптоми като: болка в дясното подребрие, жълтеница, увеличен черен дроб. Повишени са стойностите на чернодробните ензими в кръвта – трансаминази, ЛДХ, ГГТП.

За установяването на метастази в черния дроб допринасят ултразвуковото изследване на черния дроб, компютърна томография, ПЕТ скенер.

Терапията обикновено е химиотерапия, която е предназначена за лечението на белодробния рак. Хирургично лечение може да се проведе само в случаи на единични метастази. Може да се извърши е хемоемболизация. Това е процедура, която спира притока на кръв към засегнатата част от черния дроб, при което раковите клетки загиват.

Метастази в мозъка

Ракът на белия дроб е сред най-честите тумори, които се разпространяват в мозъка. Характерни симптоми при метастази в мозъка са например: главоболие, гърчове, нарушена координация, затруднения в говора, промени в зрението, отслабване на паметта, промени в личността, слабост в едната половина на тялото.

Мозъчните метастази се диагностицират чрез компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Лечението обикновено е палиативно и цели контролиране на симптомите. Провежда се медикаментозно лечение, лъчетерапия.

Метастази в надбъбречните жлези

Разпространението на белодробния карцином в надбъбречните жлези обикновено не причинява симптоми. Метастазите се откриват при преглед за стадиране на тумора.

Освен в тези най-чести органи, ракът на белия дроб може да метастазира и в стомаха, червата, панкреаса, бъбреците, кожата и др.

Прочетете за:
Рак на белия дроб