Начало / Актуални теми / Лимфа – състав, функции и лимфни съдове

Лимфа – състав, функции и лимфни съдове

мар. 21, 2018

лимфа

Лимфата е бистра течност, която се получава от кръвната плазма. Около 90% от кръвта, филтрирана през артериалния край на капилярите се връща от венозните капиляри обратно във вените. Около 10 % от филтрираната течност обаче не се резорбира във венозните краища на капилярите, а навлиза в лимфните капиляри, които завършват в междуклетъчните пространства. Тази леко жълтеникава течност представлява лимфната течност.

Какъв състав има?

Лимфата е част от междуклетъчната (интерстициалната) или тъканна течност, която чрез лимфните съдове постъпва обратно в кръвта. За 24 часа се образуват 2-3 литра лимфна течност. Нейният състав наподобява този на кръвната плазма. Съдържа вода, електролити, белтъци, въглехидрати, липиди и др. Съдържанието на белтъци е по-малко от това в кръвната плазма. Само лимфата, която се образува в черния дроб съдържа повече белтъци.

След хранене липидите в лимфната течност значително се повишават, тъй като попадат в лимфните капиляри на чревните власинки. Лимфата, която идва от лимфните съдове на червата е млечно бяла (поради голямото количество липиди) и се нарича хилозна.

От кръвните клетки в лимфната течност има главно лимфоцити и в малко количество моноцити и гранулоцити. Лимфата може да се съсирва, но бавно и съсирекът е с мека консистенция.

Лимфните капиляри започват от междуклетъчното пространство и преминават в малки лимфни съдове, които се вливат във все по-големи лимфни съдове. Главните лимфни съдове се наричат лимфни стволове (1 нечифтен и 4 чифтни) и лимфни протоци.

Лимфните протоци са два: гръден проток и десен лимфен проток. Гръдният проток (ductus thoracicus) събира лимфата от долните крайници, таза, коремната кухина, лявата половина на гръдната кухина, левия горен крайник и лявата половина на шията и главата. Десният лимфен проток (ductus lymphaticus dexter) събира лимфата от останалата част на тялото – дясната половина на гръдната кухина, десния горен крайник и дясната половина на шията и главата. Двата лимфни протока се вливат в подключичните вени близо до сърцето и така лимфната течност попада във венозната кръв.

По хода на лимфните съдове се намират лимфни възли, които най-често са на групи или в редица. През лимфните възли лимфата се филтрира, при което се унижават микроби и чужди частици. При преминаването й през лимфните възли в нея постъпват лимфоцити, които могат да се борят с инфекциозни агенти навсякъде в тялото.

Движението на лимфната течност в лимфните съдове е бавно. То зависи от:

  • налягането на интерстициалната течност – увеличаването му засилва постъпването на течност в лимфните съдове.
  • помпен механизъм, който е подобен на този във вените
  • наличието на клапи в лимфните съдове способства за движението.

Какви са функциите на лимфата?

  • защитна функция – помага за защитата на организма като пренася микроби и чужди частици, които се унищожават в лимфните възли
  • транспортна функция – пренася липидите, резорбирани от чревната стена.
  • хомеостатична функция – поддържа баланса на течностите в междуклетъчното пространство.

Прочетете за:
Лимфоидни органи – осигуряват имунната защита