Начало / Актуални теми / Какво представлява лихен склерозус?

Какво представлява лихен склерозус?

ное. 17, 2016

лихен склерозус

Склеро-атрофиращият лишей (лихен склерозус ет атрофикус) е кожно заболяване, при което се засяга основно кожата на гениталиите. Протича с появата на бели петна, които постепенно се сливат в силно сърбящи плаки. Лихен склерозус се наблюдава по-често при жени, които са в менопауза, но понякога състоянието може да се наблюдава и при мъже и деца.

Каква е причината?

Точната причина за развитие на лихен склерозус все още не е уточнена. Смята се, че свръхактивирането на имунната система или хормонален дисбаланс могат да действат като отключващи фактори. Предишно увреждане на кожата в някоя част на тялото увеличава риска от лихен склерозус. Заболяването не се предава при сексуален контакт и заболелите не са заразни за останалите.

Какви са симптомите?

При жените най-често засегнатият кожен участък е областта на вулвата (kraurosis vulvae) и кожата на входа на ануса. По-честите оплаквания на жените с лихен склерозус са:

  • поява на малки червени папули, които постепенно придобиват порцелановобял цвят. Папулите се сливат в плаки и увеличават размерите си. Кожата в тези участъци атрофира (изтънява) и става по-лесно ранима.
  • сърбеж в засегнатите кожни участъци, който се засилва през нощта и може да влоши качеството на съня.
  • болка при сексуален контакт или дефекация.

При жените по-често може да се наблюдава екстрагенитална форма – засяга се горната половина на тялото – рамене, шия, ръце, гръден кош.

При мъжете най-често се засяга кожата на пениса (kraurosis penis). По-рядко от лихен склерозус може да бъде обхваната и кожата около ануса. По-честите оплаквания при мъжкия пол са:

  • поява на болезнени бели петна по пениса (особено главата на пениса и препуциума)
  • кожата на пениса постепенно атрофира и склерозира
  • затруднения при забелване на кожата на пениса, което от своя страна може да затрудни постигането на ерекция и уринирането при мъжа. Постепенно се стига до фимоза.

За лекарите обикновено е лесно да диагностицират лихен склерозус и при двата пола на база на симптомите на пациентите. В някои редки случаи може да се наложи извършването на кожна биопсия за улесняване на диагнозата и изключване на други възможни кожни заболявания.

Какво е лечението?

Основният метод за лечение при лихен склерозус е предписването на кортикостероидни кремове, които помагат за овладяването на симптомите. Кремът трябва да се прилага редовно върху засегнатите кожни участъци. Лекарят ще ви обясни колко пъти дневно да нанасяте крема и за колко дълъг период от време. Когато курсът на лечение се спазва от пациентите рядко настъпват усложнения, като изтъняване на кожата. Обикновено симптомите отзвучават за около 1-2 седмици, в по-редки случаи може да е нужен месец преди да се забележи подобрение.