Начало / Актуални теми / Причини за лоша циркулация на кръвта в краката

Причини за лоша циркулация на кръвта в краката

дек. 8, 2020

лоша циркулация

Лоша циркулация означава, че кръвта в съдовете не се движи правилно. Когато притокът на кръв към долните крайници е намален, може да възникнат признаци на лоша циркулация. Най-честите симптоми са: студени крака, изтръпване или мравучкане, болка в краката, промени по кожата, оток на краката.

Лошото кръвообращение на краката може да е резултат от редица здравословни проблеми.

Ето някои от най-честите причини за лоша циркулация на кръвта в краката:

Възраст

С напредване на възрастта в съдовете настъпват изменения, които са неизбежни и водят до нарушаване на циркулацията на кръвта в крайниците.

Заседнал начин на живот

Обездвижването е причина за загуба на мускулна сила, отслабване на костите, понижаване на имунитета, влошаване на кръвообращението.

Затлъстяване

Освен че причинява проблеми с костите и ставите, сънна апнея, високо кръвно налягане, наднорменото тегло кара сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръв, което може да доведе до проблеми в кръвообращението.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето не само причинява рак, но също уврежда съдовете и води до нарушаване на циркулацията на кръв.

Диабет

С течение на времето диабетът може да причини увреждане на редица органи – сърце, бъбреци, съдове, очи, нерви. Особено характерно е засягането на долните крайници. Поради увреждане на съдовете (диабетна макроангиопатия) се нарушава кръвоснабдяването на долните крайници.

Лошата циркулация при диабетиците е причина за поява на болки при ходене, за бавното зарастване на рани. Налице е повишен риск от развитие на гангрена.

Периферна артериална болест

Периферната артериална болест се причинява от атеросклероза. Образуването на атеросклеротични плаки в стената на артериите води до стесняване на техния лумен и до влошаване на кръвообращението в съответната област. Най-често се засягат артериите на долните крайници. Характерен симптом е появата на болка при ходене (клаудикацио). Други симптоми са болезнени крампи, изтръпване или слабост в засегнатия крак, промяна в цвета на кожата, отслабен или липсващ пулс, студен крайник, трудно зарастващи рани и др.

Периферната артериална болест може да създаде сериозни циркулаторни проблеми в долните крайници. Ако не се лекува, може да се стигне дори до необходимост от ампутация на крайника.

Дълбока венозна тромбоза

Дълбоката венозна тромбоза се характеризира с частично или пълно запушване на дълбоките вени на долните крайници от тромб. В зависимост от големината и локализацията на кръвния съсирек, притокът на кръв към крайника може да бъде намален в различна степен. Кожата в засегнатата област е зачервена и затоплена, има оток, болка по хода на засегнатата вена, болки в мускулите на прасеца.

При дълбоката венозна тромбоза има риск от откъсване на тромб и развитие на белодробна емболия.

Хронична венозна недостатъчност на крайниците

Венозната недостатъчност е състояние, при което връщането на венозната кръв от долните крайници към сърцето е затруднено, при което кръвта се задържа във вените. Най-честите причини за венозна инсуфициенция са венозна тромбоза и разширени вени. Характерни симптоми са оток около глезетиге, тежест в краката, крампи, промени по кожата, разширени вени, венозна язва и др.