Начало / Актуални теми / Множествена склероза – симптоми – 2-ра част

Множествена склероза – симптоми – 2-ра част

юни 29, 2021

множествена склероза – симптоми

Най-честите начални симптоми на множествена склероза са сетивните и двигателните нарушения, които разгледахме в първата част на статията.

Други характерни симптоми на множествена склероза са:

Зрителни нарушения

Зрителните нарушения се дължат на плаки в зрителния нерв и хиазма оптикум (точката на пресичане на двата зрителни нерва). Те са начални симптоми на множествена склероза при 25-30 % от болните, като в следващите години 75-85 % от пациентите прекарват оптичен неврит.

 • оптичен неврит

Невритът на зрителния нерв обикновено е едностранен. Зрението намалява за часове или дни, понякога до пълна слепота. Придружава се от орбитална болка, може да има болка при движение на окото. Обикновено се появява централен скотом, нарушено е цветното зрение. Може да се установи папилит с оток.

Около 1/3 от болните с оптичен неврит оздравяват напълно и повечето от останалите се подобряват значително.

 • интернуклеарна офталмоплегия

Интернуклеарната пареза е много характерна за множествената склероза. Резултат е от увреда на влакната на fasciculus longitudinalis medialis. Може да бъде едностранна или двустранна.

Характеризира се с пареза на m. rectus medialis – очедвигателен мускул, който осъществява аддукцията (движението към носа) на очната ябълка. В резултат е невъзможна аддукцията на засегнатото око при поглед встрани (контралатерално спрямо засегнатото око) и има нистагъм в другата очна ябълка, която извършва абдукция (отвеждане встрани).

Други симптоми при интернуклеарна офталмоплегия са диплопия, замъглено зрение.

Двойното виждане се среща често. При повечето пациенти се дължи на интернуклеарната офталмоплегия и на увреждане на III и VI черепно-мозъчни нерви.

 • нистагъм – често се наблюдава едносранен или двустранен нистагъм, който може да бъде хоризонтален, вертикален или ротаторен.

Координационни нарушения

Координационните нарушения се дължат на увреждане на малкия мозък. Наблюдават се:

 • атаксия при ходене
 • интенционен тремор – може да бъде от много лек до много тежък, който прави невъзможни целенасочените движения
 • скандиран говор
 • загуба на равновесие
 • световъртеж.

Съчетанието на интенционен тремор, нистагъм и скандиран говор е известно като триада на Шарко. Среща се в по-напреднал стадий на заболяването и се дължи на увреждане на връзките на малкия мозък със средния мозък и мозъчния ствол.

Тазоворезервоарни нарушения

Тазоворезервоарни нарушения се наблюдават при над 50 % от болните от мултиплена склероза, като най-честите нарушения са:

 • императивни позиви за уриниране
 • често уриниране
 • инконтиненция
 • затруднено изпразване на пикочния мехур поради пареза на мускулатурата му
 • запек
 • фекална инконтиненция.

Сексуални нарушения

При над 50 % от мъжете се наблюдават проблеми с ерекцията. При жените може да има понижаване на либидото и невъзможност за достигане до оргазъм.

Психични нарушения

Наблюдават се:

 • депресия – по-честа е в началото на заболяването
 • еуфория – обикновено е в по-късните стадии на заболяването

Когнитивни нарушения

Когнитивните нарушения засягат памет, внимание, концептуално и абстрактно мислене.

Епилептични припадъци

Срещат се при около 5 % от болните. Най-често те се проявяват като големи тонично-клонични пристъпи, но се наблюдават и парциални моторни и сензорни припадъци.

Умора

Умората е характерен симптом на множествена склероза. Характеризира се с липса на енергия и мотивация, които не са свързани с налична мускулна слабост или депресия. Болните се уморяват лесно, а след почивка частично се възстановяват. Чувстват се уморени дори след ставане от сън.

Пароксизмални (пристъпни) симптоми

Пароксизмалните симптоми са много разнообразни. Те са краткотрайни (от няколко секунди до 2 минути), като могат да се повтарят многократно през деня. Могат да се наблюдават болезнени мускулни спазми, пристъпно възникващи парестезии, дизартрия, атаксия, диплопия, дискинезия и др.

Чувствителност към топлина

Пациентите с множествена склероза често изпитват влошаване на симптомите на умора или мускулна слабост, когато са изложени на високи температури поради горещо време, горещ душ, топлинни процедури, тежка физическа дейност или поради фебрилно състояние. Характерен е признакът на Uhthoff – замъгляване на зрението при повишаване на температурата.

Прочетете за:
Симптоми на множествена склероза – 1-ва част