Начало / Актуални теми / Лоши навици, които могат да увредят зъбите ви

Лоши навици, които могат да увредят зъбите ви

сеп. 2, 2016

зъбите

Красивата усмивка е едно от най-силните ни оръжия и затова трябва да се грижим за зъбите си. Но дори и да миете зъбите си два пъти дневно и да посещавате редовно зъболекаря, това може да не е достатъчно. Ето някои от вредните навици, които могат да увредят зъбите без дори да подозирате.

Скърцане със зъби

Скърцането със зъби или още познато с медицинския термин бруксизъм може да доведе до проблеми с челюстта и да бъде съпроводено с болка. Много често хората скърцат със зъби по време на сън. При други този навик е начин за справяне със стреса. За съжаление при скърцането се износва и разрушава емайла и може да се увеличи риска от кариеси и по-сериозни проблеми със зъбите.

Тютюнопушене

Освен, че променят цвета на зъбите и те изглеждат жълтеникави цигарите всъщносто са много по-вредни от това. В резултат на тютюнопушенето може да се стигне до загуба на зъби, тъй като венците се увреждат и оголват. Освен това употребата на цигари води до рак на белите дробове и устата. Тъй че когато пак посегнете към кутията с цигари си помислете добре.

Вино

Любителите на виното трябва да внимават с неговата консумация, защото то може да увреди зъбния емайл. Поради своята киселинност виното разгражда емайла и води до появата на петна по зъбите. Това не значи, че трябва напълно да се откажете от любимото си питие, но просто не трябва да прекалявате и когато пиете вино не го задържайте прекалено дълго в устата си, защото по този начин то уврежда зъбите.

Бонбони

Още като деца майките ни са повтаряли, че бонбоните са вредни за зъбите, но не самите бонбони са вредни, а киселините, които се образува при тяхната консумация. Естествените бактерии, които се намират в нашата уста разграждат захарта, в резултат на което се образуват вредни киселини. Най-лошото, което може да направите след като похапнете нещо сладко е да оставите захарта да полепне по зъбите. По възможност мийте зъбите си след консумация на сладкиши, за да се предпазите от гингивит и кариеси.

Диети

Много стриктните диети и лошите хранителни навици могат да ви лишат от важни за зъбите ви витамини и минерали. Изключително важно е да си набавяте достатъчно фолати, витамин Б, белтъци, калций и витамин Ц, защото те се смятат за едни от най-важните елементи за здрави зъби.

Газирани напитки

Всички знаем, че газираните напитки са с високо съдържание на захар. Представете си какво би причинила тази захар на вашите зъби. Ако смятате, че с диетичните газирани напитки ще предпазите зъбите си това не е така, защото в тях се съдържат високи количества фосфорна и лимонена киселина, които увреждат емайла на зъбите.

Кафе

Много от хората започват сутринта си с чаша горещо кафе. За съжаление то е вредно за нашите зъби поради две причини – висококиселинно е и води до обезцветяване на зъбите. Така, че не само зъбите ви ще станат по-жълти от обикновено, но и ще се разруши техния емайл и ще развиете кариеси.