Начало / Актуални теми / Надбъбречна недостатъчност – видове, причини

Надбъбречна недостатъчност – видове, причини

юни 22, 2020

надбъбречна недостатъчност – причини

Надбъбречната недостатъчност е състояние на намалена функция на надбъбречните жлези. В резултат намалява продукцията на хормони от надбъбречните жлези.

В кората на надбъбречните жлези се произвеждат редица стероидни хормони: глюкокортикоиди (кортизол, кортикостерон), минералкортикоиди (главно алдостерон) и полови хормони (естрадиол, дехидроепиандростерон). В сърцевината (медуларната част) на надбъбречните жлези се продуцират адреналин и норадреналин.

Какви видове надбъбречна недостатъчност има?

В зависимост от хода на протичане надбъбречната недостатъчност може да бъде остра и хронична. Според мястото на увреждане се различават:

 • Първична надбъбречна недостатъчност (болест на Адисон) – резултат е от увреждане на надбъбречната кора от различни патологични процеси.
 • Вторична надбъбречна недостатъчност – дължи се на недостатъчна продукция на адренокортикотропен хормон (АКТХ) поради увреждане на хипофизата или хипоталамуса.

Какви са причините за надбъбречна недостатъчност?

Причини за първична хронична надбъбречна недостатъчност (болест на Адисон)

 • Автоимунен адреналит

В над 80 % от случаите причина за хронична надбъбречна недостатъчност е атрофия на надбъбречната кора в резултат от автоимунен адреналит. При тези болни се установяват антитела срещу адренокортикални антигени, като и срещу други тъкани – клетки на стомашната лигавица, щитовидната жлеза, яйчниците и др. Налице е изразена фамилност.

 • Туберкулоза

Втората по честота причина е надбъбречна фиброкавернозна туберкулоза. Тя се дължи на хематогенна разсейка на прекарана в миналото белодробна или извънбелодробна (костно-ставна, урогенитална) туберкулоза.

 • Цитомегаловирусна инфекция, която се среща по-често при болни от СПИН
 • Амилоидоза, саркоидоза, хемохроматоза, левкози
 • Медикаменти, потискащи стероидогенезата – кетоконазол, аминоглутетимид, метирапон
 • Двустранно хирургично отстраняване на надбъбречните жлези (адреналектомия)
 • Метастази в надбъбречните жлези
 • Вродена нечувствителност към АКТХ
 • Вродена надбъбречна хипоплазия и др.

Причини за първична остра надбъбречна недостатъчност

Остра надбъбречна недостатъчност най-често възниква поради двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Други по-редки причини са сепсис, нарушения в съсирването на кръвта, тромбози на артериалните вени, тежки изгаряния и др.

Причини за вторична надбъбречна недостатъчност

Вторична надбъбречна недостатъчност възниква при болестни състояния, засягащи хипофизата или хипоталамуса, например тумори, мозъчна травма, вродена хипоплазия на хипофизата, хирургично лечение на хипофизата, лъчетерапия, синдром на Шийхан. В резултат настъпва дефицит на АКТХ (отделя се от хипофизата) или на кортикотропин-рилизинг хормон (отделя се от хипоталамуса), отпада тяхната стимулация върху хормоналната продукция на надбъбречната кора и настъпва дефицит на кортизол.

Най-често вторичната надбъбречна недостатъчност обаче се дължи на лечение с високи дози кортикостероиди при пациенти с бронхиална астма, автоимунни заболявания (лупус, ревматоиден артрит) и др. Когато лечението продължава повече от 4-5 седмици се получава потискане на секрецията на кортикотропин-рилизинг хормон, АКТХ и кортизол. При рязко спиране на лечението хипоталамуса и хипофизата не могат да компенсират адекватно ниското ниво на кортизол.

При първична надбъбречна недостатъчност обикновено е налице дефицит на минералкортикоидните и на глюкокортикоидните хормони. По механизма на обратната връзка ниското ниво на кортизол предизвиква покачване на АКТХ.

При вторичните форми, дължащи се на хипофизна недостатъчност поради ниското ниво на АКТХ е понижена продукцията на кортизол, докато продукцията на алдостерон е засегната в по-малка степен. Наблюдава се дефицит и на другите хормони, отделяни от хипофизата. За разлика от първичната форма, при вторичната форма кожата е бледа поради дефицит на меланоцит-стимулиращия хормон (МСХ).

Прочетете за:
Хормони на хипофизата
Хормони на надбъбречната жлеза
Диагноза на болестта на Адисон