Начало / Актуални теми / Несмляна храна в изпражненията

Несмляна храна в изпражненията

юни 17, 2020

несмляна храна в изпражненията

Понякога в изпражненията може да забележите неразградени частици от храна. В повечето случаи това не е причина за безпокойство. Организмът не е в състояние да разгради храни, които са богати на фибри, както и храни с твърди обвивки, като например царевица. В резултат те могат да попаднат в изпражненията несмлени.

Наличието на несмляна храна в изпражненията не е проблем, освен ако не е придружена от други симптоми, като например хронична диария, загуба на тегло, кръв в изпражненията, болки в корема, подуване на корема.

Какви са причините за несмляна храна в изпражненията?

Ето някои причини, поради които в изпражненията могат да попаднат несмлени хранителни частици.

Богати на фибри храни

Най-честата причина за поява на несмляна храна в изпражненията е консумацията на храни, богати на фибри. Организмът не може да разгради голямото количество твърдите частици и част от тях остават несмлени. Освен това фибрите увеличават обема на изпражненията и ускоряват чревната перисталтика. В резултат храната преминава по-бързо през чревния тракт и част от нея може да остане несмляна.

Храни с високо съдържание на фибри, които често остават неразградени са например: боб, грах, царевица, семена (слънчогледови семки, ленено семе), моркови, ядки и др.

Бързо хранене

Друга безобидна причина за неразградена храна, появяваща се в изпражненията е твърде бързото хранене и поглъщане на храната без да е достатъчно сдъвкана. По-големите парчета затрудняват храносмилателните ензими и вероятността храната да премине през храносмилателния тракт, без да е напълно разградена е по-голяма.

Болест на Крон

Болестта на Крон е автоимунно заболяване, при което е налице хронично възпаление на храносмилателния тракт. Най-често се засяга крайната част на тънкото черво – илеума. Нарушава се резорбцията на хранителните вещаства, може да има несмлята храна в изпражненията, диария, коремни болки, загуба на тегло и др.

Цьолиакия

Цьолиакията (глутенова ентеропатия) представлява автоимунно заболяване, което се провокира от консумацията на храни, съдържащи глутен, например пшеница, ечемик, овес. Поради увреждане на тънкото черво се нарушава резорбцията на редица хранителни вещества и се развива малабсорбционен синдром. Наблюдава се често изхождане на мазни, обемисти изпражнения, може да има несмляна храна в изпражненията. Други симптоми са газове, подут корем, болки в корема, отслабване и др.

Синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото дебело черво е хронично заболяване с неизвестна етиология. Фактори, които вероятно имат роля за развитието му са: нарушена функция на мускулния слой на чревната стена, нарушена чревна инервация, хормонални фактори, стрес, диета, чревна инфекция, имунно възпаление, промени в чревната флора и др.

Проявява се с болки в корема, подут корем, може да има запек или диария. При бързо преминаване на храната през чревния тракт може да има несмляна храна в изпражненията.

Ентерит – възпаление на тънкото черво

Редица вируси, бактерии, паразити, токсични вещества могат да причинят възпаление на тънките черва. Характерни симптоми са гадене, повръщане, болки в корема, диария, нарушена резорбция на хранителните вещества и поява на несмляна храна в изпражненията.

Панкреасна недостатъчност

Панкреасът (задстомашната жлеза) произвежда редица ензими (амилаза, липаза, протеази), които разграждат въглехидратите, мазнините и белтъците. При увреждане на панкреаса (например при хроничен панкреатит, рак на панкреаса) се нарушава неговата функция и се развива панкреасна недостатъчност. Намалява производството на храносмилателни ензими и в резултат се нарушава смиланито на приетата храна. Появяват се симптоми като: наличие на несмляна храна в изпражненията, мазни изпражнения, диария, подут корем, симптоми на дефицит на желязо, витамин В12, на мастноразворимите витамини (А, Е, Д, К) и др.