Начало / Актуални теми / Нодозен полиартериит (полиартериитис нодоза)

Нодозен полиартериит (полиартериитис нодоза)

юли 2, 2020

нодозен полиартериит

Нодозният полиартериит (polyarteriitis nodosa, PAN) е системен некротизиращ васкулит, който сегментно засяга малките и средни по размер артерии.

Заболяването се среща рядко, като по-често боледуват мъже на възраст между 40 и 60 години.

Какви са причините за нодозен полиартериит?

В повечето случаи причината за нодозния полиартериит остава неизвестна. Допуска се, че роля имат различни вирусни инфекции. При около 30 % от болните се открива HbsAg и антитела към него.

Какви промени настъпват при полиартериитис нодоза?

При полиартериитис нодоза се наблюдава увреждане на съдовете по имунокомплексен механизъм. Възпалителният процес обхваща сегментно всички слоеве на съдовата стена на малките и средни артерии. Възпалението се отличава с фибриноидна некроза и клетъчна инфилтрация. В зоните на увреждане може да възникне тромбоза или аневризма.

Какви са симптомите при нодозен полиартериит?

Клиничните прояви зависят от това кои съдове са засегнати и в каква степен. Срещат се по-бавно протичащи и ограничени форми, както и такива с бърза еволюция и засягане на много органи.

В протичането на нодозния полиартериит най-често се наблюдават следните симптоми:

 • неспецифични симптоми – обикновено заболяването започва с повишена температура, отпадналост, безапетитие, отслабване.
 • засягане на бъбреците

Бъбреците се увреждат най-често (при около 70 % от болните). При изследване на урината се установяват: белтък в урината (протеинурия), кръв в урината (хематурия), цилиндриурия. Развива се сегментен некротизиращ гломерулонефрит с повишаване на кръвното налягане. Той води до хронична бъбречна недостатъчност.

 • артериална хипертония

Високо кръвно налягане се открива при около 50 % от болните. Тя може да бъде причина за възникване на мозъчносъдови, сърдечносъдови и бъбречни прояви.

 • засягане на сърцето

Увреждането на коронарните артерии може да доведе до стенокардия или инфаркт. Рядко се развива перикардит или застойна сърдечна недостатъчност.

 • засягане на стомашно-чревния тракт

Най-характерният симптом е коремна болка. Дължи се на исхемия и некроза на мезентериалните съдове. Възможни симптоми са още гадене, повръщане, кръв в изпражненията, перфорация на чревната стена.

 • неврологични прояви

Периферна невропатия се наблюдава при 50 – 70 % от болните и може да бъде първата изява на болестта. Проявява се с изтръпване и болка по хода на засегнатия нерв, а по-късно и с двигателни нарушения. Може да се засегне и централната нервна система. Развива се менингоенцефалит – има главоболие, световъртеж, проблеми с говора и слуха, гърчове, нарушено съзнание.

 • засягане на кожата

Увреждането на съдовете на кожата се проявява с болезнени, зачервени, подкожни възли с диаметър от няколко милиметра до 1 см. Може да се наблюдава още livedo reticularis, разязвявания по върха на пръстите.

 • засягане на мускулите и ставите – болните може да се оплакват от болки в ставите и мускулите.
 • засягане на тестисите – увреждането на съдовете на тестисите води до болка в тях.

Как се поставя диагнозата нодозен полиартериит?

Нодозният полиартериит протича с твърде разнообразни симптоми, което затруднява диагностицирането му.

Най-голямо значение имат следните изследвания:

 • биопсично изследване – най-често се прави биопсия на кожа, мускул, нерв, бъбрек. Установяването на некротизиращ артериит потвърждава диагнозата.
 • ангиография – може да се установят сегментни стеснения на съдовете, аневризми.

Нодозният полиартериит трябва да се разграничи от другите видове васкулити.

Какво е лечението?

При по-бавно прогресиращите форми на заболяването се провежда продължително лечение с кортикостероиди по специална схема.

При бързо прогресиращите форми, при които има увреждане на много органи се провежда лечение с кортикостероиди и цитостатици (главно Циклофосфамид).