Начало / Актуални теми / Ортостатична хипотония – какво представлява?

Ортостатична хипотония – какво представлява?

май 13, 2016

ортостатична хипотония

Ортостатичната хипотония е състояние, при което кръвното налягане се понижава най-малко с 20 mmHg за систоличното налягане и най-малко с 10 mmHg за диастоличното налягане при изправяне от седнала или легнала позиция. При нея пациентите съобщават, че чувстват световъртеж и лека обърканост, а в някои случаи могат да загубят и съзнание.

В повечето случаи ортостатичната хипотония е краткотрайно състояние, което продължава от няколко секунди до няколко минути след изправяне. Когато тя продължава за по-дълго време това може да е признак за по-сериозно състояние и е препоръчително да се консултирате със специалист.

Какви са причините?

Когато се изправите под действието на гравитацията кръвта се насочва към долните крайници. Това води до понижаване на кръвното налягане, тъй като намалява обема на циркулиращата кръв.

Около сърцето и шията има разположени специални рецептори, наречени барорецептори, които регистрират пониженото кръвно налягане и изпращат сигнали до центрове в мозъка, които предизвикват ускоряване на сърдечната дейност и изпомпване на повече кръв, което за резултат има нормализиране на кръвното налягане. При ортостатичната хипотония този процес е нарушен и поради тази причина кръвното налягане спада.

Някои от по-честите причини за този вид хипотония са:

  • Дехидратация

Повишената температура, повръщането, недостатъчния прием на течности, диарията и усилените упражнения могат да доведат до дехидратация. При дехидратация се намалява кръвния обем и може да се стигне до ортостатична хипотония, умора и световъртеж.

  • Сърдечни проблеми

Някои сърдечни състояния, които могат да причинят ортостатична хипотония са брадикардия, увреждане на сърдечните клапи, инфаркт и сърдечна недостатъчност.

  • Хормонални нарушени

Някои заболявания на щитовидната жлеза, ниската кръвна захар или Адисоновата болест могат да доведат до ниско кръвно налягане. При диабет могат да се увредят нервите, които изпращат сигнали към мозъка за регулиране на кръвното налягане.

  • Нарушения на нервната система

Някои неврологични заболявания, като болест на Паркинсон, мултиплена склероза и амилоидоза могат да повлияят на нормалната регулация на кръвното налягане в тялото.

Какви са симптомите?
Най-честото оплакване на пациентите с ортостатична хипотония е чувство на замаяност или световъртеж след изправяне от седнала или легнала позиция. Тези симптоми обикновено траят не повече от няколко минути. Други чести оплаквания на пациентите с ортостатична хипотензия са:

  • замъглено зрение
  • обърканост
  • гадене
  • загуба на съзнание.

Как се поставя диагноза?

Целта на специалистите при поставяне на диагнозата ортостатична хипотония е да установят причината за това състояние. Когато се открие причината по-лесно може да се назначи подходящо лечение. За да постави диагноза вашият лекуващ лекар ще ви разпита за оплакванията ви и дали преди сте страдали от други заболявания и ще ви прегледа.

Лекарят ще премери кръвното ви налягане в седнала и изправена позиция и ще сравни резултатите. При разлика повече от 20 mmHg систолично и 10 mmHg диастолично може да се обсъжда вероятност за ортостатична хипотония.

Други изследвания, които могат да бъдат извършени са кръвни изследвания за установяване на общото ви здравословно състояние и електрокардиограма.

За да се установи как тялото ви реагира на смяната на позициите може да бъдете подложени на тест с накланяща се маса.

Какво е лечението?

Изборът на метод на лечение зависи от причината за ортостатичната хипотония.  При лека хипотония експертите препоръчват просто да поседите за малко след като се почувствате замаяни.

По-често специалистите съветват някои промени в начина на живот, като прием на повече течности, избягване на разходки в много топло време, бавно изправяне от леглото. Пациентите с ортостатична хипотония могат да носят пристягащи чорапи, които да намаляват притока на кръв към крайниците при изправяне.