Начало / Актуални теми / Остеоартроза (ОА) – причини, симптоми

Остеоартроза (ОА) – причини, симптоми

юли 31, 2018

остеоартроза

Остеоартрозата (ОА) е най-честото ставно заболяване, което се характеризира с прогресираща загуба на ставния хрущял. Съпровожда се от костни промени, формиране на остеофити (костни шипове) и леко изразен синовит.

Остеоартрозата обхваща главно големите носещи стави (тазобедрени, коленни стави, ставите на гръбначния стълб). По това тя се отличава от ревматоидния артрит, който засяга по-често малките стави на ръцете и ходилата.

Причините за развитие на остеоартроза са най-различни: инфекции, травми, ставни заболявания.

Честотата на остеоартрозата нараства значително с напредване на възрастта. Жените страдат два пъти по-често от мъжете. Възрастта и пола са едни от най-важните рискови фактори за това заболяване. Други рискови фактори са:

Затлъстяване

Наднорменото тегло оказва силно въздействие върху носещите стави, особено върху коленните стави и увеличава риска от развитие на остеоартроза. Ето защо поддържането на нормално телесно тегло предпазва ставите от увреждане.

Травми и повтарящ се стрес

Както големите травми, така и повтарящите се микротравми водят до нарастване на честотата на остеоартрозата. Травмите предизвикват увреждане на хрущяла, а нестабилността на ставите причинява дегенеративни промени в хрущяла.

Наследственост

Унаследяването на предразположението към остеоартроза при жените е автозомно доминантно, докато при мъжете е рецесивно. Остеоартрозата на ръцете например се среща два пъти по-често при жени, чиито майки страдат от това заболяване.

Предшестващи заболявания

Наличието на предшестващи заболявания, като акромегалия, подагра, ревматоиден артрит могат да доведат до остеоартроза. Всяко ставно заболяване повишава риска от остеоартроза, например болест на Пертес, болест на Шарко, епифизиолиза, костни фрактури, хирургични намеси.

Какви са симптомите на остеоартроза?

Най-характерните симптоми при остеоартроза са болка и скованост в засегнатите стави. Има обаче много други симптоми на остеоартроза, като тежестта им  не е задължително да съответства на степента на увреждане на ставите. Възможно е пациент със значително дегенерирала става да има по-малко симптоми от пациент само с лека дегенерация на ставата.

Типични симптоми на остеоартроза:

  • болка

Появата на болка в засегнатите стави е сравнително ранен симптом. Болката се засилва при натоварване на ставата и се облекчава при покой. С напредване на заболяването болката се явява при минимално движение или в покой. Може да има и нощна болка.

  • скованост

Ставната скованост е най-изразена сутрин или след продължителен период на обездвижване (например пътуване в кола или самолет). Сковаността обикновено е краткотрайна и преминава за около 30 минути след леко раздвижване.

  • ограничаване на обема на движение на засегнатите стави и инвалидизация на болния
  • оточност

Подуване в засегнатите стави поради натрупване на течност. При значителен оток може да има и затопляне на ставите.

  • стържене или скърцане

Възможно е да има чувство за стържене или леко скърцане при движение в засегнатите стави, тъй като ставните повърхности вече не са гладки.

  • костни шипове (остеофити)

Понякога под кожата могат да се усетят костни шипове, които възникват в резултат на триенето и дисфункцията на ставите.

  • деформация

Ставната деформация се дължи на синовита, събирането на възпалителна течност в ставата, пролиферацията на хрущяла и костта.