Начало / Актуални теми / Отравяне с олово – симптоми

Отравяне с олово – симптоми

май 17, 2022

отравяне с олово – симптоми

В първата част на статията, разгледахме причините и механизмите, по които може да настъпи отравяне с олово. Сега ще разгледаме какви токсични ефекти има оловото.

Интоксикация с олово може да се наблюдава както при възрастни, така и при деца. Бебетата и малките деца под 6-годишна възраст, обаче са най-застрашени, тъй като те абсорбират по-голяма част от погълнатото олово.

Какви са симптомите при отравяне с олово?

В зависимост от количеството и продължителността на експозиция на олово, интоксикацията може да бъде остра и хронична. По-често се среща хроничното отравяне, при което симптомите се развиват в продължение на седмици до месеци.

При оловна интоксикация се засягат всички органи и системи. Най-характерни са проявите от страна на нервната система, бъбреците, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата и репродуктивната система. Наблюдават се:

  • общотоксични симптоми – отпадналост, обща слабост, главоболие, болки в ставите
  • гастроинтестинални симптоми – повишено слюноотделяне, повръщане, болки в корема, диария, сивосинкава (оловна) ивица по венците
  • неврологични симптоми

Оловото уврежка както централната, така и периферната нервна система. Ефектите върху централната нервна система са по-характерни за децата, а ефектите върху периферната нервна система – за възрастните хора.

Остра оловна енцефалопатия се наблюдава предимно при деца. Развива се бързо мозъчен оток. Проявява се със сънливост, залитане, епилептични припадъци, тремор, делир, дизартрия, кома.

Високите нива на олово в кръвта у децата се свързват с изоставане в умственото развитие, намалено внимание, хиперактивност, затруднения в четенето и смятането, нарушения във фината моторика, агресивно поведение.

Хроничната оловна енцефалопатия се проявява със замаяност, емоционална лабилност, намалена концентрация, когнитивни и поведенчески нарушения, повишена възбудимост или апатия, депресия, нарушение на съня. По-късно се появяват халюцинации, нарушение на паметта. Има повишени рефлекси, тремор, влажни длани и стъпала.

Периферна невропатия е характерна за възрастните. Засягат се предимно екстензорните мускулни групи на китките и стъпалата – настъпва увисване на китките и стъпалата, атрофия на мускули, липса на рефлекси, по-рядко изтръпвания и болки.

  • бъбречни симптоми – протеинурия, олигурия, рядко бъбречна недостатъчност
  • сърдечно-съдови симптоми – повишено кръвно налягане, ускорен пулс
  • анемия – поради нарушения синтез на хем се развива желязодефицитна анемия
  • репродуктивни симптоми

Интоксикацията с олово при бременни жени може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло.

При мъжете се наблюдава понижен брой сперматозоиди, намалена подвижност на сперматозоидите, понижено либидо.

  • чернодробни прояви – токсичен хепатит със субиктер се наблюдава при тежки форми на отравяне.

Прочетете за:
Отравяне с олово – какви са пътищата на интоксикация?
Интоксикация с олово – диагноза, лечение