Начало / Актуални теми / Пателарен тендинит (коляно на скачач) – симптоми, лечение

Пателарен тендинит (коляно на скачач) – симптоми, лечение

юли 24, 2019

пателарен тендинит (коляно на скачач)

Пателарен тендинит или коляно на скачач представлява възпаление на връзката на колянното капаче. Причинява се от прекомерно натоварване на колянната става. Често се среща при спортисти, които скачат, като например баскетболисти, волейболисти.

Пателарната връзка (връзка на капачето – lig. patellae) представлява крайната част на сухожилието на четириглавия бедрен мускул. Сухожилието на този мускул идва към капачето, обхваща го от всички страни и продължава надолу като пателарен лигамент. Тази здрава пателарна връзка се залавя за грапавината на големия пищял (tuberositas tibiae). Чрез тази връзка четириглавият бедрен мускул разгъва колянната става.

Какви са причините за пателарен тендинит (коляно на скачач)?

Пателарният тендинит обикновено се причинява от повтарящи се травми, които постепенно увреждат връзката на коляното. Възникват малки разкъсвания в сухожилните снопчета на пателарната връзка, които с течение на времето се възпаляват и отслабват здравината на сухожилието.

При по-възрастните хора пателарния тендинит е резултат на дегенеративни изменения в сухожилието на капачето поради повтарящи се микротравми. Рядко заболяването може да възникне след остра травма на коляното.

Фактори, които повишават риска от поява на коляно на скачач са интензивни тренировки с често скачане, наднормено тегло, стягане на мускулите на бедрото, твърда спортна настилка, неподходящи обувки, хронични заболявания.

Какви са симптомите на пателарен тендинит (коляно на скачач)?

Основният симптом на пателарен тендинит е болка и слабост точно под коляното. Болката обикновено започва след тренировка. Продължителните упражнения, скачането и бягането засилват болката. Пациентът започва да забелязва слабост в коляното, особено по време на упражнения, които оказват натиск върху тази част на тялото. Областта около коляното може да бъде стегната или скована, особено сутрин.

При прогресиране на увреждането на сухожилието, болка се появява и при ежедневни дейности, като например изкачване на стълби или ставане от стол.

Сериозно усложнение е пълното разкъсване на сухожилието на капачето. Появява се много силна болка, коляното става оточно, зачервено, ходенето е затруднено и пострадалият не може да изправи крака си.

Как се поставя диагнозата пателарен тендинит (коляно на скачач)?

За диагностицирането на пателарен тендинит допринасят:

  • анамнезата на пациента – лекарят ще ви зададе въпроси за това какви симптоми имате, кога се появяват, за физическата ви активност
  • физикалното изследване – лекарят ще прегледа коляното ви, ще изследва обема на движенията в колянната става, при кои движения се провокира болката.

Образните изследвания също могат да помогнат за диагностициране на заболяването, както и за изключване на други причини за болка в коляното, като например костна фрактура. Може да се проведе:

  • ултразвуково изследване – установява дали има разкъсване на пателарната връзка
  • рентгеново изследване – допринася за изключване на счупване на кост
  • ядрено-магнитен резонанс – установява дали има увреждане на пателарното сухожилие и на меките тъкани.

Какво е лечението при пателарен тендинит (коляно на скачач)?

Лечението на пателарният тендинит зависи от тежестта на нараняването, възрастта на пациента и неговата физическа активността. Малки или частични разкъсвания могат да бъдат излекувани с:

  • почивка на засегнатия крак – спиране на тренировките, особено скачане, клякане
  • студени компреси в зоната на увреда
  • прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, например ибупрофен, индометацин, диклак. Те намаляват болката и възпалението.
  • упражнения за укрепване на мускулите на крака.

Лекарят може да предложи носенето на колянна ортеза за няколко седмици, за да поддържа крака изправен и да помогне на сухожилието да оздравее.

При по-тежки случаи и силна болка може да се наложи инжектиране на кортикостероиди в мястото на болката (но не в пателарния лигамент).

При липса на ефект от консервативното лечението, както и при пълно разкъсване на сухожилието на колянното капаче се провежда оперативно лечение. Пълното възстановяване може да отнеме седмици до 6 и повече месеца.

Провеждането на рехабилитация както след консервативното, така и след оперативното лечение е изключително важно за пълното възстановяване на движенията.

Прочетете за:
Болка в капачката на коляното – пателофеморален синдром
Болка в коляното