Начало / Актуални теми / Пилорна стеноза при възрастни

Пилорна стеноза при възрастни

дек. 23, 2019

Пилорна стеноза при възрастни

Пилорната стеноза представлява стеснение в областта на пилора – крайната част на стомаха, която преминава в дванадесетопръстника. В резултат на стенозата на пилора е затруднено преминаването на приетата храна от стомаха към тънкото черво. Най-характерният симптом е появата на повръщане.

Какви са причините за стеноза на пилора?

В зависимост от причината за възникване се ръзличават първична и вторична пилорна стеноза.

Първичната или идиопатична хипертрофична пилорна стеноза при възрастни се среща рядко. Налице е хипертрофия на мускулатурата на пилора, която може да се придружава от реактивни изменения в лигавицата. Причината за възникването й е неясна.

Вторичната пилорна стеноза се среща по-често и може да се дължи на редица причини. Например:

  • цикатризация след оздравяване на язва – цикатрициална стеноза на пилора на стомаха

Пилорна стеноза може да възникне като усложнение на по-дълго протичаща язвена болест. Най-често язвата е локализирана в пилора, препилорната зона, булбуса или в постбулбарната област. Но може да бъде и отдалечена язва, която предизвикава възпаление и скъсяване на малката кривина в областта на антрума с последващо изместване и придърпване на пилора.

  • стомашен карцином в областта на пилора
  • хипертрофичен гастрит
  • чуждо тяло в стомаха
  • вагусна хиперактивност, водеща до мускулна хипертрофия
  • постоперативни сраствания
  • холецистит с въвличане на пилора
  • рак на панкреаса, на дуоденума.

Вторичната пилорна стеноза се характеризира с разрастване на фиброзна тъкан и незначителна мускулна хипертрофия. Пилорът задебелява, сраства с околните органи и се деформира.

При прогресиране на пилорната стеноза настъпва постепенно хипертрофия на стомашната мускулатура, а по-късно дилатация. Стомахът се разширява и се превръща в атонична торба.

Какви са симптомите при пилорна стеноза?

Клиничните прояви зависят от стадия на стенозата – компенсиран, субкомпенсиран и декомпенсиран.

В компенсиран стадий болните се оплакват от периодично повръщане на стомашно съдържимо. В субкомпенсиран стадий повръщанията са по-обилни и по-чести. Евакуацията на стомаха се забавя, въпреки че стомашната перисталтика е усилена.

В декомпенсиран стадий настъпва дилатация на стомашната стена. Налице е задържане на храна и течности в стомаха. Храната престоява дълго време в стомаха и започва гнилостен разпад. Болните повръщат стомашно съдържимо с неприятна миризма и остатъци от храна, приета преди два-три дни и повече.

Има тежест и болка в горната цантрална част на стомаха, понижен апетит, бързо засищане, жажда, подуване на стомаха, шумни и кисели оригвания с миризма на развалена храна. Настъпват водно-електролитни нарушения, загуба на тегло.

Изследвания при пилорна стеноза

Физикално изследване – кожата е с намален тургор и еластичност, подкожната тъкан е намалена, има отоци, вижда се патологична перисталтика. Чрез тласъчна палпация може да се предизвика стомашно плискане.

Лабораторни изследвания – метаболитна алкалоза, хипохлоремия, хипонатриемия, хипокалциемия, хипокалиемия и азотемия.

Гастроскопия – установяват се разширен стомах с голямо количество течност и хранителни остатъци, вяла перисталтика и белези на възпалена и ерозирана лигавица. Пилорът е стеснен, деформиран и често ендоскопът не може да проникне в дуоденума.

Контрастно рентгеново изследване – в компенсиран стадий се установява учестена стомашна перисталтика с нормална или леко забавена евакуация на стомаха. В декомпенсиран стадий се установява голям, отпуснат стомах с форма на леген. Приетата бариева каша се задържа няколко дни след изследването.

Пилорната стеноза трабва да се разграничи най-вече от рак на стомаха в препилорната зона.

Какво е лечението при пилорна стеноза?

В компенсиран стадий може да се проведе консервативно лечение. Прилагат се противовъзпалителни средства, които намаляват възпалителния оток около язвата, а оттам и проявите на стеноза. Извършва се корекция на водноелектролитните и метаболитни нарушения.

В декомпенсиран стадий се провежда оперативно лечение – стомашна резекция.