Начало Актуални теми Пневмония, причинена от Микоплазма пневмоние

Пневмония, причинена от Микоплазма пневмоние

пневмония, причинена от Микоплазма
пневмония, причинена от Микоплазма

Микоплазма пневмоние (Mycoplasma pneumoniae) причинява инфекции на горните дихателни пътища. Тя е един от най-честите причинители на атипична пневмония (има необичайна и бедна клинична симптоматика).

В 10 – 25 % от случаите респираторните инфекции, причинени от Микоплазма пневмоние протичат безсимптомно. В 80 % от случаите се развива фарингит, трахеобронхит или бронхит. Само в 5 -10 % от случаите се стига до развитието на интерстициална пневмония, която има атипична клинична картина.

Кой е причинителят на микоплазмена пневмония?

Микоплазмената пневмония се причинява от Микоплазма пневмоние (Mycoplasma pneumoniae). Това  е най-малкият свободно делящ се микроорганизъм. Микоплазмите се отличават от останалите бактерии по липсата на ригидна клетъчна стена. Те са с много малки размери и са обвити само с цитоплазмена мембрана. Имат изразен полиморфизъм – наблюдават се кълбообразни, нишковидни, разклонени, удебелени и други форми.

M. pneumoniae е стриктен аероб, докато останалите микоплазми са факултативни анаероби. Развива се най-добре при 37 ºС, рН 7,6 – 8,0 и богато аериране. Култивира се върху твърди и течни хранителни среди.

Тъй като микоплазмите нямат клетъчна стена, главните им антигени са в цитоплазмената им мембрана. Те индуцират образуването на антитела.

Как става заразяването с Микоплазма пневмоние?

Микоплазмените инфекции се разпространяват по въздушно-капков път. Източник на инфекция е болният човек. M. pneumoniae се счита за чест причинител на пневмония, придобита в обществото.

Боледуват хора от всички възрастови групи, но най-често лица между 5 и 20 години. Децата до 5 годишна възраст обикновено прекарват инфекцията безсимптомно или с минимални симптоми.

Микоплазмените инфекции се срещат най-често сред ученици, студенти, войници и други колективи. Наблюдават се епидемични взривове на всеки 4 – 6 години.

Случаи на микоплазмени инфекции се наблюдават през цялата година, но зачестяват в края на лятото и началото на есента.

Какви промени настъпват в организма?

Микоплазма пневмоние притежава протеини, чрез които се прикрепва към епитела на дихателните пътища. Размножава се върху или между клетките, продуцира водороден пероксид, амоняк и ензими, в резултат на което епителните клетки се разрушават. Увреждането на ресничестият епител е причина за продължителна кашлица.

Антителата, образувани срещу M. pneumoniae могат да действат като автоантитела. Те реагират кръстосано с еритроцитите и могат да ги лизират.

Микоплазмите действат като суперантигени и предизвикват секрецията на цитокини, което довежда до мощна възпалителна реакция в белия дроб.

Какви са симптомите на пневмония, причинена от Микоплазма пневмоние?

Инкубационният период е 2 – 3 седмици. Заболяването започва постепенно с лесна умора, главоболие. Температурата се повишава до 38 ºС, рядко до 39-40 ºС и може да се задържи в продължение на 1 до 5 дни, след което остава субфебрилна температура до 1 месец. Други симптоми на микоплазмена пневмония са:

 • суха кашлица, която продължава седмици до месеци
 • болки по ставите и мускулите
 • болки в гърлото
 • хрема
 • задух при по-тежки случаи.

При физикалното изследване на пациента често находката е минимална. По-късно в хода на заболяването при аускултация на белия дроб може да се чуят сухи хрипове, локализирани в задните участъци на белодробните основи.

Плеврален излив се среща при 15% до 20% от пациентите с пневмония, като е признак за по-тежко протичане.

Обикновено протичането на пневмония, причинена от Микоплазма пневмоние е благоприятно. Рядко се наблюдават форми с висока и продължително персистираща температура, със засягане на няколко лоба и с белодробни усложнения – плеврит, белодробен абсцес, дихателна недостатъчност.

По-голям риск микоплазмената пневмония да протече тежко има при:

 • възрастни хора над 65 г.
 • възрастни хора с придружаващи хронични белодробни заболявания
 • лица с отслабен имунитет, например при продължително лечение с кортикостероиди, химиотерапия
 • деца със сърповидноклетъчна анемия
 • деца под 5-годишна възраст.

Какви усложнения може да настъпят при микоплазмена пневмония?

Освен белодробни усложнения, при по-малко от 5-10 % от пациентите с микоплазмена пневмония могат да се наблюдават извънбелодробни усложнения.

От страна на кожата може да възникне синдром на Стивънс-Джонсън, който протича с кожни обриви – еритема мултиформе.

Други извънбелодробни усложнения са:

 • миокардит, перикардит
 • артрит
 • хеморагичен отит
 • остър гломерулонефрит
 • хемолитична анемия
 • тромбоцитопения
 • полиневрити
 • менингоенцефалит
 • трансверзален миелит.

Прочетете за:
Микоплазмена пневмония – диагноза, лечение