Начало / Актуални теми / Подутина на шията. Причини за подуване на шията

Подутина на шията. Причини за подуване на шията

май 27, 2019

подутина на шията

Появата на подутина на шията е често срещано оплакване. Бучките в областта на шията могат да бъдат много малки и едва забележими или да имат големи размери и да изпъкват. Могат да произхождат от всички структури в тази област, например: кожа, мускули, мастна тъкан, щитовидна жлеза, трахея, ларинкс, слюнчени жлези, кръвоносни съдове, нерви, лимфни възли, шийни прешлени.

В повечето случаи наличието на бучка в областта на шията не е опасно. Понякога обаче чоже да бъде признак на сериозно състояние, например рак.

Какви са причините за поява на подутина на шията?

Редица заболявания могат да бъдат причина за поява на бучка в областта на шията. Ето някои от тях:

Увеличени шийни лимфни възли

Уголемените шийни лимфни възли са най-честата причина за откриване на бучки на шията. Всички видове инфекции могат да причинят подуване на лимфните възли. Например: тонзилит, фарингит, трахеит, ларингит, морбили, инфекциозна мононуклеоза, токсоплазмоза, тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза), туберкулоза, зъбен абсцес и др.

Лимфните възли на шията могат да се увеличат и при злокачествени заболявания – левкемии, лимфоми, при метастази от рак на белия дроб, щитовидната жлеза, хранопровода и др.

Гуша (струма)

Гушата представлява увеличаване на размерите на щитовидната жлеза в резултат на йоден дефицит. Поради йодният недоимък намалява продукцията на щитовидни хормони и се повишава секрецията на тиреоид стимулиращия хормон (ТСХ). Последва хиперплазия на тиреоцитите.

Според вида на хиперплазията се различават: дифузна (равномерна хиперплазия на жлезистия епител), нодозна (формирани са един или повече възли) и смесена гуша.

Щитовидната жлеза може да бъде леко увеличена или да има значителни размери и да деформира шията. Може да настъпи изместване на трахеята, на хранопровода, кръвоносните съдове и да се появят оплаквания от кашлица, задух, затруднено преглъщане, оток на лицето, промяна в гласа и др.

Токсичен аденом на щитовидната жлеза

Токсичният аденом представлява възел на щитовидната жлеза, който продуцира щитовидни хормони, независимо от нуждите на организма. Различават се три клинични форми:

  • Тиреотоксична форма, при която е налице хипертиреоидизъм. Водещи оплаквания са учестената сърдечна дейност (тахикардия) и нарушенията на сърдечния ритъм.
  • Апатична форма, при която се наблюдава депресия, вялост, сънливост.
  • Латентна форма – липсват клинични прояви.

Рак на щитовидната жлеза

Тиреоидният карцином в начален стадий се представя като единичен възел с плътна консистенция, неравна повърхност и лошо отграничен от околната тъкан. Постепенно туморът нараства и обхваща капсулата на щитовидната жлеза, прораства в околните тъкани, става неподвижен, болезнен. Появяват се симптоми от притискане на съседните органи – задух, затруднено преглъщане. Появяват се метастази в регионалните лимфни възли, а по-късно и далечни метастази в костите, белите дробове.

Кожни проблеми

Гнойни възпалителни процеси, засягащи кожата и космените фоликули ((абсцес, фурункул, карбункул) в областта на шията могат да причинят формирането на подутина на шията.

Кожните тумори (меланома, плоскоклетъчен карцином) също могат да причинят появата на подутина на кожата.

Малка, кръгла подутина в областта на шията може да се дължи още на епидермоидна киста на кожата.

Липом

Липомът е доброкачествен тумор, който произхожда от мастната тъкан. Разполага се под кожата, като големината му варира от 1 до 5 см. Липомът не е болезнен, има мека консистенция, кръгла форма и нараства много бавно.

Вродена киста на шията

Вродена киста на шията възниква поради нарушение в ембрионалното развитие. Различават се два вида кисти: срединна киста на шията (дуктус тиреоглосус не е облитерирал) и странична киста на шията (тимо-фарингеалния канал не е облитерирал).

Други причини за подуване на шията:

  • инфекция на слюнчените жлези
  • аневризма на сънната артерия
  • рабдомиосарком – тумор на меките тъкани
  • травматичен хематом
  • подкожен емфизем
  • алергичен оток
  • хемангиом.

Прочетете за:
Увеличени шийни лимфни възли
Липом – какво представлява?
Вродени кисти и фистули на шията