Начало / Актуални теми / Посттромбозен синдром (постфлебитен синдром)

Посттромбозен синдром (постфлебитен синдром)

авг. 9, 2021

посттромбозен синдром

Посттромбозният синдром (наричан още постфлебитен синдром) е хронично усложнение, което възниква като последица от дълбока венозна тромбоза (ДВТ) на долните крайници.

Дълбока венозна тромбоза е налице при образуване на тромб в дълбоките вени на тялото. Най-често се засягат вените на долните крайници.

Повече от една трета от хората, които имат ДВТ, след това развиват посттромбозен синдром, симптомите на който включват болка и подуване на крака, зачервяване на кожата, поява на язви.

Какви са причините за посттромбозен синдром?

Вените са кръвоносните съдове, които връщат бедната на кислород кръв обратно към сърцето. Те имат клапи, които помагат за движението на кръвта към сърцето. При дълбока венозна тромбоза е възможно една или повече от тези клапа да се увредят. В резултат венозната кръв се връща обратно и се задържа в долната част на крака, около глезените. Повишава се венозното налягане, появява се оток и болка в крака. Поради влошеният кръвоток в долния крайник може да се появят болезнени и трудни за лечение язви на крака.

Какви са симптомите на посттромбозен синдром?

В едни случаи посттромбозният синдром причинява само леки оплаквания, а в други може да причини тежки симптоми.

Най-характерните симптоми при посттромбозен синдром са:

  • тежест и дискомфорт в крака
  • подуване и болка в крака, които се влошават след продължително стоене прав или ходене и обикновено се облекчават след почивка или повдигане на засегнатия крак.
  • изтръпване или спазми в крайника
  • поява на нови варикозни вени
  • зачервяване или потъмняване на кожата около глезена
  • кожата около глезена е суха, сърбяща, по-късно става твърда
  • поява на трудно зарастващи рани около глезена на зегнатия крак.

Посттромбозният синдром може да попречи на някои ежедневни дейности, като ходене или стоене изправен, и може значително да влоши качеството на живот.

Ако състоянието не се лекува своевременно и ефективно може да настъпят усложнения. Развиват се венозни язви, които се лекуват изключително трудно и могат да се инфектират.

Как се диагностицира посттромбозен синдром?

Диагнозата на посттромбозния синдром се поставя въз основа на данните от анамнезата за наличие на дълбока венозна тромбоза и след физикалния преглед на пациента, и установяването на типичните признаци на заболяването. Не са необходими други изследвания.

Често може да бъде трудно да се определи дали симптомите са причинени от посттромбозен синдром или нов кръвен съсирек. В повечето случаи на посттромбозен синдром болката и подуването в крака се подобряват след почивка или повдигане на крака. Обратно, при наличие на кръвен съсирек, болката и подуването не се подобряват след почивка или повдигане на крака. Понякога са необходими месеци, за да се подобрят оплакванията от тромб.

Какво е лечението при постфлебитен синдром?

Лечението зависи от тежестта на симптомите. Препоръчва се:

  • повдигане на засегнатия крайник – по време на сън или почивка засегнатият крак трябва да е повдигнат. Това помага на кръвта да се върне към сърцето.
  • упражнения – флексия на глезена и упражнения за укрепване на прасеца могат да бъдат полезни
  • компресивна терапия – тя е основен метод за лечение за посттромбозния синдром. Използват се чорапи с градуирана компресия, еластични превръзки, апарати за временна пневматична компресия. Тези средства оказват натиск върху глезена, подобряват придвижването на кръвта към сърцето и намаляват отока и болката около глезена.

В зависимост от състоянието на пациента може да се назначат антитромботични средства, за да се предотврати образуването на съсиреци във вените. При силни болки се прилагат обезболяващи средства. Правилната грижа за кожата също е от съществено значение. При поява на язви е необходимо специално лечение. В някои случаи се налага оперативно лечение.

Прочетете за:
Посттромбозен синдром – рискови фактори, превенция
Флеботромбоза (дълбока венозна тромбоза) – симптоми, усложнения
Болести на вените на долните крайници