Начало / Актуални теми / Признаци на бактериален свръхрастеж в тънкото черво

Признаци на бактериален свръхрастеж в тънкото черво

дек. 13, 2018

бактериален свръхрастеж в тънкото черво

Случвало ли ви се е да хапнете нещо и само след няколко часа да чувствате корема си толкова подут, че да ви е невъзможно да си закопчаете панталона. Това неприятно оплакване може да се дължи на бактериален свръхрастеж в тънкото черво.

Както може да се досетите от името на състоянието то се дължи на свръхрастеж на бактерии, който нарушава баланса в тънкото черво. Чревните бактерии са изключително важни за нашия организъм, защото оказват влияние върху имунната система, дейността на щитовидната жлеза и общото здравословно състояние.

Повечето от бактериите трябва да се намират в дебелото черво, защото там те помагат за разграждането на поетата храна и елиминират ненужните вещества. Когато тези бактерии от дебелото черво колонизират тънкото черво се наблюдава именно състоянието на бактериален свръхрастеж.

Бактериите, които колонизират тънкото черво започват да се хранят с несмлени хранителни частици, особено въглехидрати и захари. Това от своя страна води до ферментация на въглехидрати и в резултат на това се образува водород. Именно това е причината за подуването на стомаха.

10 признака, които могат да индикират, че е възможно да страдате от бактериален свръхрастеж в тънкото черво са:

  • повишено газообразуване и подуване на корема
  • болки в корема
  • запек или диария
  • поставена диагноза синдром на раздразненото черво
  • непоносимост към глутен, казеин, лактоза, фруктоза
  • наличие на хронично заболяване, като фибромиалгия, синдром на хроничната умора, диабет, невромускулни разстройства
  • дефицит на витамини или минерали, включително витамин А, Д, Б12
  • малабсорбция на мазнини, което се проявява с бледи и обемисти изпражнения
  • синдром на пропускливите черва.

С напредване на заболяването бактериалният свръхрастеж пречи на тялото да абсорбира важни хранителни вещества. Това може да доведе до дефицит на витамини и минерали. Невъзможността да се абсорбира витамин Б12 например е възможно да причини симптоми на пернициозна анемия, включително понижаване на еритроцитите и периферна невропатия.

Как може да се диагностицира заболяването?

Първоначалните симптоми на бактериалния свръхрастеж в тънкото черво са неспицифични и може да не ви накарат да потърсите медицинска помощ. Когато се установи, че има проблеми в усвояването на белтъци, витамини или мазнини медицинският специалист може да помисли в насока за подобна диагноза.

Може да се назначат дихателни тестове, които да установяват междинни храносмилателни продукти, образувани от бактериите. При горна ендоскопия гастроентерологът може да огледа горните отдели на тънкото черво и да вземе малко тъкан за изследване.

След поставяне на диагноза бактериален свръхрастеж се започва антибиотично лечение. Един курс антибиотик може да бъде достатъчен за справяне със симптомите, но лошата новина е, че това заболяване има склонност да рецидивира и след известно време може отново да имате симптоми и да се наложи повторен прием на антибиотик.