Начало / Актуални теми / Признаци на хормонален дисбаланс

Признаци на хормонален дисбаланс

юни 7, 2018

хормонален дисбаланс

Без значение дали сте мъж или жена непрекъснато във вашия организъм циркулират най-различни хормони, като естроген, прогестерон, тестостерон, кортизол, инсулин, серотонин, щитовидни хормони и т.н. Всички тези хормони са нужни за функционирането на нашето тяло.

Въпреки, че жените по-често биват набеждавани, че се влияят от хормоните, истината е, че и при мъжете може да настъпи хормонален дисбаланс, който да се отрази на физическото и психическото им състояние.

Ето и какви могат да бъдат признаците на хормонален дисбаланс:

Проблеми със съня

Ако сте забелязали, че напоследък имате проблеми със съня или спите по-малко от обикновено, това може да бъде знак, че в организма ви има някакъв хормонален дисбаланс. При жените затрудненията в съня могат да сочат ниски нива на прогестерон, а при мъжете по-често причината са ниски нива на тестостерон.

Промени в либидото

Внезапните промени в сексуалното желание също могат да се дължат на хормонален дисбаланс. При жените, особено около периода на менопаузата нивата на женския хормон естроген спадат, а това често е съпроводено и с понижаване на либидото. Освен това понижената продукция на този хормон с напредване на възрастта води и до вагинална сухота. Това може да е допълнителна причина жените да избягват интимна близост с партньора си.

При мъжете ниското либидо се дължи на понижаването на тестостерона. В по-редки случаи причината може да е повишаването на продукцията на хормона пролактин, което при мъжете освен с по-нисък интерес към интимна близост може да се съпроводи и с еректилна дисфункция.

Безплодие

Хормоналният дисбаланс може да се отрази негативно и върху възможността  да имате деца. При жените по-често безплодието се свързва със синдрома на поликистозните яйчници. При него има повишена продукция на мъжки полови хормони, което се съпровожда с липса на овулация и затруднения при забременяване.

Понижаването на фоликулостимулиращият хормон води до влошаване на качеството на спермата на мъжа и намаляване на броя на сперматозоидите в нея. Всичко това се отразява негативно на оплодителните способности на мъжа.

Промени в настроението

Резките промени в настроението са характерни за хората, страдащи от хормонален дисбаланс. Допаминът и серотонинът са мозъчни субстанции, които имат основно значение върху регулацията на нашите емоции. Тяхното понижаване води до отрицателни промени в настроението.

Промени в теглото

Необяснимата промяна в теглото може да се дължи на хормонален дисбаланс. При жените ниските нива на прогестерон и високите нива на естроген причиняват покачване на телесното тегло.

При мъжете покачването на нивата на естрогена в тялото им също може да доведе до необяснимо надебеляване.

Акне

Ако сте преминали преди много време пубертета и изведнъж отново започнете да страдате от акне това най-вероятно се дължи на хормонален дисбаланс във вашето тяло. За жените е нормално да имат прояви на леко акне малко преди и след менструация, което много бързо след това изчезва. Ако обаче акнето персистира причината може да бъде излишък на мъжки полови хормони. И при мъжете и при жените този излишък води до прекалено омазняване на кожата и запушване на кожните фоликули.