Начало / Актуални теми / Причини за жълтеница при възрастни

Причини за жълтеница при възрастни

ян. 23, 2019

жълтеница при възрастни

Жълтеницата е симптом, който се характеризира с пожълтяване на кожата, склерите (бялото на окото) и лигавиците. Дължи се на състояние, известно като хипербилирубинемия, при което в кръвта е повишено количеството на билирубина.

Различават се три основни механизма, водещи до хипербилирубинемия и жълтеница:

  • повишено разрушаване на еритроцити в слезката и черния дроб
  • увреждане на черния дроб
  • обструкция на екстрахепаталните жлъчни пътища.

Жълтеницата при възрастните може да се дължи на множество причини, като най-често се свързва със заболявания на черния дроб.

Ето някои причини за жълтеница при възрастни:

Хепатит

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб. Може да се причини от хепатитните вируси (хепатит А, В, C, D и Е вирус), от хронична злоупотреба с алкохол, медикаменти или да е автоимунно заболяване.

Характерни симптоми при хепатит са появата на жълтеница, потъмняване на урината, изпражненията стават по-светли, черния дроб е увеличен, може да има сърбеж по кожата.

Други заболявания на черния дроб, при които се наблюдава жълтеница са цироза на черния дроб, рак на черния дроб.

Камъни в жлъчния мехур (холелитиаза)

Жлъчният мехур се разполага под черния дроб и представлява малка торбичка с крушовидна форма. Служи за съхранение на произвежданата от черния дроб жлъчка. Тя представлява разтвор от жлъчни соли, холестерол, билирубин, фосфолипиди, вода и др. При нарушаване на съотношението на съставките на жлъчката може да се образуват жлъчни камъни. По състав те могат да бъдат холестеролови, пигментни и смесени. Големината им варира от песачинки до големи конкременти, изпълващи целия жлъчен мехур.

Хората, които имат камъни в жлъчния мехур се оплакват от силна болка в дясната горна част на корема, която се провокира от някои храни. Жълтеница може да се развие като усложнение, когато камъните в жлъчката блокират жлъчните канали, които отвеждат жлъчката към тънките черва.

Този тип жълтеница се нарича механична. Освен при холелитиаза може да се наблюдава и при други заболявания на жлъчния мехур, като например рак на жлъчния мехур,

Рак на панкреаса

Ракът на панкреаса дълго време може да протича бизсимптомно. Първите оплаквания са от безапетитие, тежест в стомаха, отслабване, а по-късно се появяват болка и жълтеница. Жълтеницата е характерен симптом при рак на главата на панкреаса. Туморът може да причини притискане на жлъчния канал и блокиране на жлъчката. В резултат на това се повишава билирубинът в кръвта. Освен жълтеница болните могат да имат сърбеж по кожата, необичайно тъмна урина и светли изпражнения.

Хемолитични анемии

Хемолитичните анемии се характеризират с повишено разрушаване на еритроцитите. Това може да стане в слезката, черния дроб, костния мозък или в кръвоносните съдове. Развива се анемия, появява се жълтеница, увеличена слезка.

Причините за хемолитична анемия са много разнообразни – медикаменти, химични вещества, инфекциозни заболявания, грешка при кръвопреливане, автоимунни заболявания и др.

Наследствени заболявания

  • Синдром на Gilbert

При синдромът на Жилбер поради ензимен дефект е нарушена конюгацията на билирубина в черния дроб. Клинично се проявява с лека жълтеница и повишен индиректен билирубин в кръвта. Няма анемия и хепатоспленомегалия. Общото състояние на пациента е много добро. Често жълтеницата се открива случайно. Не се провежда лечение.

  • Синдром на Dubin-Johnson

Синдромът на Dubin-Johnson е рядко наследствено заболяване, при което е нарушена екскрецията на конюгирания билирубин през мембраната на чернодробните клетки към жлъчните канали. Проявява се с лека жълтеница, която понякога може да се усилва (при инфекциозно заболяване, бременност,прием на някои медикаменти), черния дроб е леко увеличен. В кръвта е повишен конюгирания билирубин, чернодробните ензими са нормални. Не е необходимо лечение.

Прочетете за:
Жълтеница (иктер)
Остър вирусен хепатит
Карцином на панкреаса