Начало / Актуални теми / Причини за затруднено дишане

Причини за затруднено дишане

фев. 7, 2019

причини за затруднено дишане

Причините за затруднено и ускорено дишане могат да бъдат различни, а неговата тежест варира от леко до животозастрашаващо. В някои случаи хората са наясно каква е причината за рязкото отключване на този симптом, като бързо изкачване на стълби или алергия към някакво вещество. В такива случаи те бързо могат да вземат мерки, като почивка или прием на антихистамини.

Ето и някои от възможните състояния, при които дишането може да бъде затруднено или учестено:

Алергия

Алергията е състояние, при което тялото ви реагира на принципно безвредни субстанции. Такива могат да бъдат домашен прах, животински косми или полени например. В резултат на алергичната реакция се подуват тъкани в областта на дихателните пътища и това затруднява дишането. Други съпътстващи симптоми могат да бъдат често кихане, сълзене и зачервяване на очите.

Астма

Астмата е състояние, при което дихателните пътища проявяват свръхреакция към някои дразнители. В резултат настъпва бронхиална обструкция и дишането се затруднява. По-чести дразнители, които могат да предизвикат астматичен пристъп са студен въздух, стрес, домашен прах, химични вещества, храни, медикаменти и др.

Висока температура

Когато температурата на тялото ви се покачва над нормалното, тялото се нуждае и от повече кислород, за да се справи с тази екстремна ситуация. Това е и причината пациентите с висока температура да се оплакват от задух и затруднено дишане.

Сърдечно съдови проблеми

Сърцето и белите дробове работят в синхрон, за да може към всички части на тялото да достига кръв, наситена с кислород и хранителни вещества. Това е и причината увредата на един от тези органи да се отразява негативно върху цялото тяло.

Ако сърцето ви например работи по-ускорено от нормалното и изпомпва по-често кръв, в резултат на това ще се нуждае и от повече кислород. За да си набави този кислород белите дробове също трябва да работят усилено и да се учести дишането.

При редица сърдечни заболявания се уврежда дейността на сърцето, а в резултат на това се повлиява и дейността на белите дробове, които може да се наложи да компенсират сърдечната увреда и да трябва да работят по-усилено. В резултат на това и дишането може да се учести.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хроничната обструктива белодробна болест е възпалително заболяване, при което се засягат дихателните пътища и белите дробове. Състоянието най-често настъпва след продължително излагане на дразнители (най-често тютюнев дим), а най-честата проява на заболяването са емфизем и хроничен бронхит. Един от преобладаващите симптоми при това заболяване е затрудненото дишане.

Затлъстяване

Сърцето трябва да изпомпва кръв към всички части на тялото, а колкото по-тежки сте, толкова по-трудно е това за сърцето. Както споменахме по-рано, ако сърцето среща някакво затруднение, това се отразява и на нашите бели дробове и те също започват да работят по-усилено, за да се справят и това води до учестяване на дишането.

Тревожност

При периоди на силна тревожност, особено при хора, които страдат от клинична тревожност, учестеното и шумно дишане са често срещани симптоми. За съжаление шумното дишане допълнително може да влоши тревожността и да попречи на пациентите да възстановят нормалното дишане.

Прочетете за:
Диспнея (задух)