Начало / Актуални теми / Какви са причините за поява на бучка зад ухото?

Какви са причините за поява на бучка зад ухото?

ян. 30, 2019

бучка зад ухото

В повечето случаи бучките или нодулите в областта зад ушите са безобидни. Те могат да бъдат сигнал, че се нуждаете от лечение, поради някаква инфекция, но рядко са признак на сериозно заболяване.

Може да ви се е случвало и преди да имате малки бучки с големината на грахово зърно зад ушите, но е много вероятно въобще да не сте ги забелязвали. Този вид образувания може да се дължат на кожна или ушна инфекция или пък да са резултат от оток и подуване на задушните лимфни възли.

Кои са по-често срещаните причини за поява на бучка зад ухото?

Има редица причини, поради които зад ухото ви може да се появи бучка. Най-често срещаните причини обикновено са и безобидни, но има и някои състояния, при които подобен симптом може да събуди притеснение.

Акне

Акнето е състояние, при което по кожата, особено в областта на лицето се появяват гнойни пъпки. Кожата зад ушите също може да бъде засегната от акне и ако се запуши космен фоликул в резултат на това да се образува и бучка.

Лимфаденопатия

Това е медицинският термин за увеличини лимфни възли. Те са овални малки органи, разположени навсякъде из нашето тяло, включително и зад ушите. Не е изключено при някаква инфекция в областта на шията или ухото да се подуят лимфните възли в тази област и да напипате малки бучки зад ухото, които всъщност са именно лимфните възли.

Липом

Липомът представлява мастна бучка, която се образува в подкожната мастна тъкан. Подобно образувание може да се формира навсякъде по тялото, включително и зад ушите. Обикновено известно време след като се появят липомите изчезват от само себе си.

Киста

Най-често зад ухото може да се образува епидермоидна киста. Повърхностният слой на кожата – епидермис е покрит от тънък слой клетки, които регулярно се заменят с нови. Понякога тези клетки навлизат в по-дълбоките слоеве и започват да се размножават там, където се очаква те да се отлющват. Тези клетки оформят стените на кистата и започват да образуват кератин.

Абсцес

Абсцесът и кистата са образувания, които много си приличат, но основната разлика е, че при абсцесът образуваната кухина е изпълнена с гной. Абсцесът може да се формира в резултат на инфекция.

Мастоидит

Мастоидитът представлява възпаление на мастоидния израстък на слепоочната кост, който се намира зад ухото. В тази област се установява зачервяване, подуване и оток. Може да има силна болка, изтичане на гной от ухото, понижен слух.

Тумор

Нарастване на тъкан в областта на мастоидната кост или кожата зад ухото може да бъде и туморно образувание. Туморите се появяват в резултат на неконтролируемо разрастване на клетки. В някои случаи тумор в областта на ухото може да засегне слуха.

Прочетете за:
Мастоидит
Липом – какво представлява?