Начало / Актуални теми / Причини за често уриниране – 2-ра част

Причини за често уриниране – 2-ра част

май 20, 2021

причини за често уриниране

Често уриниране възниква най-често поради заболявания, засягащи пикочополовата система. Редица заболявания на органи и системи извън урогениталния тракт обаче също могат да причинят често уриниране. Такива са например:

Неврогенни разстройства на уринирането

Увреждането на главния или гръбначния мозък, както и на периферните нерви, инервиращи пикочния мехур, може да доведе до нарушаване на неговата функция. Тумори, травми, възпалителни и дегенеративни заболявания могат да бъдат причина за чести и внезапни позиви за уриниране.

Например при над 50 % от болните с множествена склероза се наблюдават проблеми с уринирането. Поради увреждане на центъра за уриниране, се развива хиперрефлексия на детрузора с поява на позиви за уриниране, провокирани от малко количество урина.

Уринарни симптоми се срещат при около 25 % от страдащите от болестта на Паркинсон. Повечето от тях имат хиперрефлексия на детрузора и уринират често.

Захарен диабет

При болните от диабет уринирането е умерено учестено – 4-5 пъти през деня и 1-3 пъти през нощта, като винаги се отделя голямо количество урина. За 24 часа диабетиците отделят 2,5 до 5 l урина. Причината за това е хипергликемията, която води до загуба на глюкоза чрез бъбреците заедно със свободна вода и електролити.

Безвкусен диабет

При пациентите с безвкусен диабет е нарушена концентрацията на урината в дисталните бъбречни тубули, което води до отделяне на повишено количество урина. Диурезата най-често е между 4 и 20 литра. Болните са принудени да уринират през половин-един час.

Хиперкалциемия

Повишеното ниво на калций в кръвта (хиперкалциемия) клинично се проявява с полиурия (отделяне на над 2 л урина за 24 ч), нощно уриниране, гадене, повръщане, мускулна слабост и др. Хиперкалциемия се наблюдава при хиперпаратиреоидизъм, хипертиреоидизъм, синдром на Кушинг, туберкулоза, саркоидоза, мултиплен миелом и др.

Хипокалиемия

Пониженото ниво на калий в кръвта (хипокалиемия) води до полиурия, никтурия (уриниране през нощта), изтръпване на крайниците, мускулни крампи, ниско кръвно налягане. Заболявания, при които калият е понижен са например: хипералдостеронизъм, синдром на Кушинг, малабсорбционен синдром, пиелонефрит и др.

Други причини за често уриниране са:

  • тумори в малкия таз, които притискат пикочния мехур
  • лъчетерапия в областта на малкия таз
  • бременност

Честото уриниране е нормален симптом на бременността, който се наблюдава през последните няколко месеца. С напредване на бременността, матката нараства и оказва натиск върху пикочния мехур, който трябва да се изпразва по-често.

  • прием на диуретици

Диуретиците са лекарства, които се използват за лечение на високо кръвно налягане или натрупване на течности. Те действат върху бъбреците и изхвърлят излишната течност от тялото, причинявайки често уриниране.

  • прием на голямо количество течности – вода, кафе, алкохол
  • настинка
  • стрес и безпокойство.

Прочетете за:
Често уриниране – причини – 1-ва част
Безвкусен диабет

Последни публикации