Начало / Актуални теми / Проблеми, свързани с ходилото – 2-ра част

Проблеми, свързани с ходилото – 2-ра част

ян. 28, 2020

проблеми на ходилото

Освен ортопедичните проблеми на ходилото, които разгледахме в първата част на статията има още много видове проблеми, свързани с нервите, съдовете, кожата на ходилото, както и с ноктите на пръстите на краката.

Ето някои по-чести проблеми, свързани с ходилото:

Врастнал нокът

Ноктите на краката са извити, а не плоски и страничните им ръбове могат да проникнат дълбоко в кожата на пръста. Най-често се засяга нокътя на палеца на крака. Той прониква дълбоко и уврежда меките тъкани.

Чести причини за поява на врастнал нокът са: неправилно изрязване на ноктите, носене на тесни, неудобни обувки, наследствени фактори, травма на големия пръст на крака, някои видове спорт, като балет, футбол и др.

Основните оплаквания при врастнал нокът са болка, зачервяване и подуване на кожата около нокътя. Засегнатата зона може да се инфектира. Налице е силна болка, зачервяване, оток, секреция, разрастване на кожата, която обгръща нокътя.

Лечението при врастнал нокът включва: правилно изрязване на нокътя, той трябва да се остави да израсне извън края на пръста, поставя се малък тампон под ръба на нокътя, локално антибиотични препарати. При тежки случаи и неуспех от консервативното лечение се извършва оперативно лечение – отстраняване на нокътя.

Tinea pedum (обрив на атлета)

Tinea pedum представлява кожна микоза, която се развива между пръстите на краката или по свода на стъпалата. Причинява се от гъбички от род Трихофитон, Епидермофитон. Предразполагащи фактори са: повишено изпотяване на краката, увредена кожа, диабет, отслабен имунитет и др.

Характерни симптоми са появата на сърбеж, мехурчета, залющване на кожата, формират се цепнатини (фисури) с леко подмокряне и неприятна миризма. Заболяването има хронично протичане, с месеци и години.

За ефективното лечение на кожната микоза на ходилата е много важно болните да поддържат краката си чисти и сухи. Прилагат се различни антисептици и противогъбични средства.

Онихомикоза (гъбички на ноктите)

Появата на жълти петна по ноктите, задебеляването им и разрушаването им може да са признаци за настъпила гъбична инфекция. Фактори, които предразполагат развитието на онихомикоза са повишено изпотяване на ходилата, носене на тесни обувки, имуниен дефицит, захарен диабет, плуване в обществени басейни и др.

Гъбичната инфекция на ноктите може да бъде много упорита. Провежда се лечение с антимикотични препарати. При тежки случаи се налага оперативно лечение.

Плантарни брадавици (кокоши трън)

Плантарните брадавици представляват плътни, кръгли образувания по кожата на стъпалата. Имат неравна повърхност, сиво-жълт цвят, размери от 1 до 10 mm. Причиняват се от човешкият папиломен вирус (HPV) тип 2, който причинява разрастване на кожата.

Силно вроговените брадавици по стъпалата могат да бъдат болезнени при ходене. Много често плантарните брадавици изчезват спонтанно. В други случаи се налага лечение със салицилова киселина, витамин А, противовирусни препарати, криотерапия, лазертерапия и др.

Мазол

Мазолът представлява задебелена кожа с жълтеникав цвят. Среща се често по стъпалата и пръстите на краката. Възниква при повтарящи се механични въздействия (триене, натиск) върху кожата. Може да причини дискомфорт и болка. Лечението включва кератолитици, например салицилова киселина, електрокоагулация, криотерапия с течен азот, ексцизия.

Невром на Мортън

Невромът на Мортън е доброкачествен тумор на плантарните нерви. Най-често се засяга нервът, разположен между трета и четвърта метатарзални кости. В тази зона нервът е подложен на голям натиск и това може да предизвика разрастване на нервна тъкан. Нервът се задебелява и полученото удебеление се нарича невром на Мортън. Болните съобщават, че сякаш усещат „камъче в обувката си“. Налице е болка в предната част на стъпалото, изтръпване на трети и четвърти пръст.

Лечението при невром на Мортън включва: осигуряване на покой, носене на подходящи обувки и ортопедични стелки. Ако оплакванията персистират може да се приложат кортикостероидни инжекции или да се извърши оперативно лечение – ексцизия на неврома.

Диабетно стъпало

Диабетът е заболяване, при което се увреждат кръвоносните съдове и нервите по цялото тяло, включително и на краката. Болните от диабет трябва редовно да проверяват краката си за наличието на рани, с цел да предотвратят развитието на диабетно стъпало.

Диабетното стъпало е сериозно усложнение и честа причина за инвалидизация на пациентите. Характерни симптоми при диабетно стъпало са:
– изтръпване, мравучкане, болка в краката
– намалена чувствителност на крайниците
– деформация на ходилото, промяна на походката – поява на накуцване
– задебелена, суха и напукана кожа
– мазоли по краката
– поява на трудно зарастващи рани в зони, подложени на натиск
– инфектиране на раните
– гангрена на пръстите на краката.

Прочетете за:
Болести на ходилото – 1-ва част