Начало / Актуални теми / Продължителна кашлица (хронична кашлица) – причини

Продължителна кашлица (хронична кашлица) – причини

авг. 13, 2018

хронична кашлица

Кашлицата може да бъде остра или хронична, суха или влажна, пристъпна или постоянна. За хронична кашлица при възрастни се говори, когато продължава над 8 седмици, а при децата над 4 седмици.

Продължителна кашлица може да има поради сравнително безобидни причини (дехидратация, сух или влажен въздух) или да бъде симптом на сериозно заболяване.

Ето някои причини за упорита и продължителна кашлица:

  • Задна хрема (заден ринит) или постназална секреция

Стичането на секрет от носа по задната стена на гърлото предизвиква дразнене и провокиране на кашличния рефлекс. Това е една от най-честите причини за хронична кашлица при деца. Тя е най-изразена нощем и сутрин след събуждане. След изчистване на гърлото от събраните секрети кашлицата намалява.

  • Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс се характеризира с връщане на стомашно съдържимо в хранопровода поради незатваряне на долния езофагеален сфинктер. Аспирацията на стомашен сок в дихателните пътища провокира появата на кашлица.

  • Инфекции

Кашлицата може да персистира като остатъчен симптом дълго време след прекарана инфекция като пневмония, остър бронхит, грип.

  • Тютюнопушене

Тютюнджийската кашлица е продължителна и постоянна кашлица, която се появява при дългогодишни пушачи. Тя се причинява от химичните субстанции, които навлизат в дихателните пътища и белите дробове при употребата на тютюн. Първоначално кашлицата е суха, но по-късно се появяват и храчки. Тютюнджийската кашлица е най-силно изразена сутрин след събуждане от сън.
Продължителното тютюнопушене крие риск от развитието на редица белодробни заболявания – бронхит, емфизем.

  • Медикаменти, понижаващи кръвното налягане

Инхибиторите на ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори) са група медикаменти, които често се предписват за лечение на високо кръвно налягане. Известно е обаче, че при някои хора тези лекарства причиняват хронична кашлица.

Коклюшът или магарешката кашлица е инфекциозно заболяване на дихателните пътища. Протича с многобройни кашлични пристъпи, които са по-чести през нощта и продължават седмици наред.

  • Астма

Често се оказва, че пациенти с лека, но постоянна кашлица всъщност имат недиагностицирана астма. Съществува т. нар. скрит или кашличен вариант на астма, при която основният симптом е кашлицата.

Други причини за продължителна кашлица (хронична кашлица) са:

  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хроничната обструктивна белодробна болест представлява хронично възпаление на белите дробове, което е причина за обструкция на дихателните пътища. Емфиземът и хроничният бронхит са двете най-чести състояние, които довеждат до ХОББ.

При белодробен емфизем е налице необратимо разширение на въздухоносните пространства дистално от терминалните бронхиоли и деструкция на стената на алвеолите. Хроничният бронхит е възпаление на бронхиалната лигавица, което причинява стесняване на бронхите и натрупване на слуз.

Основните симптоми при хронична обструктивна белодробна болест са: затруднено дишане, кашлица, хрипове, повишена продукция на слуз и отделяне на храчки.

В над 80 % от случаите причината за ХОББ е тютюнопушенето.

Бронхиектазиите са необратимо разширение на бронхите, които са възпалени. Могат да бъдат вродени или да възникнат при други заболявания – белодробни инфекции (пневмония, туберкулоза), автоимунни заболявания и др. Най-честият симптом е кашлицата. Има обилно отделяне на храчки особено сутрин.

Муковисцидозата е наследствено заболаване, при което е нарушена секрецията на всички екзокринни жлези (в бронхиалната стена, панкреаса, тънките черва и др.). Проявява се още през първите месеци след раждането, като най-ранният симптом е кашлицата. Първоначално е епизодична, но с прогресиране на заболяването става суха, мъчителна, непрекъсната, има слузно-гнойни, гъсти храчки.

  • Белодробна фиброза

Белодробната фиброза е рядко, но сериозно заболяване на белите дробове. В повечето случаи причината за възникването й е неизвестна – идиопатична белодробна фиброза. Може да се наблюдава при пациенти, страдащи от заболявания на съединителната тъкан, като ревматоиден артрит, лупус. Характерен симптом е сухата кашлица, която продължава с месеци.

Чест и сравнително ранен симптом при рак на белия дроб е кашлицата. Първоначално тя е суха и дразнеща, но по-късно става продължителна и мъчителна с отделяне на храчки, в които може да има кръв.

Появата на суха дразнеща кашлица и задух могат да бъдат симптоми на сърдечна недостатъчност. Болните съобщават, че кашлицата се появява в легнало положение, особено през нощта.