Начало / Актуални теми / Пръст чукче – деформация на втори пръст на крака

Пръст чукче – деформация на втори пръст на крака

мар. 24, 2020

пръст чукче

Пръст чукче (digitus malleus) е деформация, която най-често засяга втори пръст на ходилото, макар че могат да я придобият и другите пръсти. Касае се за флексионна контрактура на проксималната интерфалангеална става, при което средната и дисталната фаланга са извити надолу.

Тази болезнена деформация се наблюдава по-често при жени. Рискът от появата й се увеличава с напредване на възрастта. Освен това ако втори пръст на ходилото е по-дълъг от големия пръст, то вероятността да възникне пръст чукче е по-голяма.

Какви са причините за поява на пръст чукче?

Пръст чукче се формира поради дисбаланс в околните мускули, сухожилия или връзки, които поддържат върха на пръста изправен. Поради слабост на някои от мускулите или сухожилията, пръстът може да остане дълго време свит и да не може да се изправи.

Най-честите причини за възникване на пръст чукче са:

  • ревматоиден артрит
  • носене на неподходящи обувки – тесни, заострени, с висок ток
  • травма на пръста
  • необичайно висок свод на ходилото
  • натиск в резултат от друга деформация, например халукс валгус
  • неврологични проблеми, например след инсулт, увреждане на гръбначния мозък или на периферни нерви.

Счита се, че роля за развитието на пръст чукче имат и наследствените фактори. Има семейства, в които деформацията се среща по-често.

Какви са симптомите при пръст чукче?

При пръст чукче е налице следната деформация – първата фаланга на пръста е в силна дорзална флексия, а дисталната в плантарна флексия. Пръстът е свит максимално в проксималната интерфалангеална става, която стърчи над другите пръсти и върху нея се образува болезнен мазол. Върхът на пръста се притиска надолу и също е омазолен. Пациентите се оплакват от силна болка при ходене. Тя се дължи на факта, че проксималната нтерфалангеална става се трие в горната част на обувката, а върха на пръста в подметката. Кожата в тези участъци може да бъде зачервена, разранена и да се инфектира.

Пръстът чукче прогресира с времето. В началото деформацията е флексибилна, което означава, че пръстът може да се изправи с ръка. Колкото по-дълго персистира обаче, толкова по-голяма е вероятността да стане постоянна. Това е така, защото с времето настъпват промени в меките тъкани и костите.

Как се поставя диагнозата?

Диагностицирането на пръст чукче е лесно и става още при физикалния преглед от лекар. Допълнително може да се направи рентгеново изследване на ходилото.

Какво е лечението при пръст чукче?

Когато деформацията е все още флексибилна, вашият лекар може да ви препоръча да носите удобни, по-широки обувки с нисък ток, да носите ортопедични стелки, подложки, възглавнички за предпазване от мазоли.

Подходящо е също извършването на упражнения за укрепване на мускулите на пръстите на краката. Например, можете леко да изпъвате засегнатия пръст с ръка. Може да използвате пръстите на краката си, за да вземете предмет от пода. Може да поставите кърпа под краката си и да използвате пръстите си, за да я смачкате.

Когато деформацията е трайна и причинява силна болка се препоръчва хирургично лечение. Вида на операцията зависи от степента на деформацията. Може да се извърши тенотомия на флексорните мускули за коригиране на деформацията. В по-тежките случаи се прави резекция на ставата.

Прочетете за:
Щракащ пръст