Начало / Актуални теми / Псевдомонас аеругиноза – какви заболявания причинява?

Псевдомонас аеругиноза – какви заболявания причинява?

юни 9, 2021

Псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa)

Псевдомонас аеругиноза (Pseudomonas aeruginosa) е Грам-отрицателен бактерий, който е широко разпространен в природата, открива се в почвата, водата, растенията, животните и човека. Има пръчковидна форма, едно силно подвижно камшиче и множество пили, които подпомагат прикрепването му към тъканите.

Псевдомонас аеругиноза продуцира множество ензими (протеази, фосфолипаза, хемолизин) и токсини, които улесняват навлизането му в различни тъкани и го защитават от имунните клетки. Характерен белег е образуването на пигменти, например пиоцианин със синьо-зелен цвят.

Псевдомонас аеругиноза е опортюнистичен патоген и рядко причинява заболявания при здрави хора. Причинява широк спектър от инфекции, главно при хора с отслабена имунна защита. Повишен риск от развитие на псевдомонасна инфекция се наблюдава, например при: болни от рак, хора с тежки изгаряния или травми, захарен диабет, ХИВ-инфекция, муковисцидоза.

Псевдомонас аеругиноза е сред най-честите причинители на вътреболнични инфекции.

Кои са най-честите инфекции, причинени от Pseudomonas aeruginosa?

Псевдомонас аеругиноза може да засегне всеки орган, като някои инфекции може да бъдат животозастрашаващи. Най-често се срещат:

  • пневмония

Пневмония, причинена от Псевдомонас аеругиноза се наблюдава при имуносупресирани пациенти и такива с хронични белодробни заболявания – ХОББ, муковисцидоза. Може да бъде и вътреболнична инфекция.

Причинителят прониква в белите дробове чрез аспирация от горните дихателни пътища (особено при пациенти на механична вентилация) или по кръвен път при наличие на бактериемия.

Псевдомонасната пневмония протича тежко с висока температура, тежък задух, отделяне на синьо-зелени храчки и др.

  • инфекции на пикочните пътища

Уроинфекциите, причинени от Псевдомонас аеругиноза обикновено са вътреболнични и възникват след катетеризация, диагностична процедура или хирургична операция. Тези инфекции са честа причина за бактериемия.

  • ендокардит

Ендокардит, причинен от Псевдомонас аеругиноза се среща рядко и в повечето случаи е свързан с употребата на интравенозни наркотици. Среща се по-често и при пациенти с клапна протеза или пейсмейкър.

Характерни симптоми на ендокардит са: повишена температура, сърдечни шумове, възли на Ослер, петна на Рот, увеличена слезка и др.

Други органи, които може да засегне Псевдомонас аеругиноза са:

  • засягане на централната нервна система

Pseudomonas aeruginosa може да причини менингит, мозъчен абсцес. Най-често възникват след отит, мастоидит, операция на околоносните синуси или диагностични процедури. При някои пациенти инфектирането на централната нервна система става по кръвен път.

  • засягане на очите

Pseudomonas aeruginosa е чест причинител на кератит – възпаление на роговицата на окото. Предразполагащи фактори са травма на роговицата, носене на контактни лещи, предишни очни заболявания, лечение с кортикостероидни капки. Симптоми на кератит са болка, сълзене, фотофобия, понижено зрение и др. Кератитът може да прогресира до ендофталмит.

  • засягане на ушите

Псевдомонас аеругиноза може да причини външен отит, среден отит, мастоидит. Най-тежко обаче протича злокачественият външен отит. Той започва като обикновен външен отит, който не реагира на антибиотична терапия. Инфекцията може да се разпространи, да обхване слепоочната кост и да се развие остеомиелит. Може да се засегнат черепно-мозъчни нерви и ЦНС. Среща се по-често при хора в напреднала възраст и с неконтролиран диабет.

  • засягане на кости и стави

Псевдомонас аеругиноза може да причини остеомиелит и артрит, като най-често се засягат прешлените, тазовите кости, стерноклавикуларната става. Инфектирането може да стане по кръвен път или от пенетрираща травма, хирургична интервенция, инфекция на околните меки тъкани.

  • засягане на гастроинтестиналния тракт

Ентерити и ентероколити, причинени от Псевдомонас аеругиноза се срещат при много малки деца, както и при възрастни с хематологични злокачествени заболявания и причинена от химиотерапия неутропения.

  • засягане на кожата, космите и ноктите

Ecthyma gangrenosum е кожна инфекция, която често се причинява от Pseudomonas aeruginosa. Появяват се еритемни или хеморагични папули и везикули, които прогресират до язви. Най-често кожните лезии се локализират в аногенитална област и под мишниците.

Псевдомонас фоликулит може да възникне 2-3 дни след плуване в басейн с контаминирана с Pseudomonas aeruginosa вода.

Псевдомонас аеругиноза е причинител и на синдрома на зелените нокти. Среща се по-често при хора, чиито ръце често са потопени във вода. Зеленият цвят на ноктите се дължи на пигмента пиоцианин, който продуцират бактериите.

Последни публикации