Начало / Актуални теми / Разкъсване на Ахилесовото сухожилие

Разкъсване на Ахилесовото сухожилие

окт. 10, 2018

разкъсване на Ахилесовото сухожилие

Разкъсване на Ахилесовото сухожилие (rupture tendinitis Achilli) е често срещана травма. Над 80 % от пострадалите са мъже на възраст от 20 до 45 г. Много често се касае за спортен травматизъм – например при плонжиране напред на спортно игрище.

Анатомия на Ахилесовото сухожилие

Триглавият мускул на подбедрицата (m. triceps surae) се образува от двете глави (латерална и медиална) на прасцовия мускул (m. gastrocnemius) и разположения под тях коремчест мускул (m. soleus). Двете глави на прасцовия мускул започват от бедрената кост. По средата на подбедрицата двете глави се съединяват и преминават в общо сухожилие. Коремчестият мускул започва от задната повърхност на малкия и на големия пищял. Слизайки надолу мускулът преминава в сухожилие, което се присъединява към това на прасцовия мускул и така в долната трета на подбедрицата се образува масивно сухожилие – tendo calcaneus (Ахилесово сухожилие). Ахилесовото сухожилие се прикрепва за бодила на петната кост (tuber calcanei). В мястото на прикрепване на сухожилието се намира бурса.

Триглавият мускул на подбедрицата има следните функции: сгъва подбедрицата в колянната става, плантарна флексия (положение шпиц), супинация на ходилото (повдигане на вътрешния ръб на ходилото).

Какви са причините за скъсване на Ахилесовото сухожилие?

Руптурата на Ахилесовото сухожилие обикновено се дължи на неголяма травма, а в много случаи дори не се описва травма. Касае се за дегенеративно-дистрофично променено сухожилие, което се скъсва при минимално усилие. Някои медикаменти (например кортикостероиди) и придружаващи заболявания (например диабет) могат да повишат риска от разкъсване на Ахилесовото сухожилие.

Ахилесовото сухожилие най-често се разкъсва на 2 до 5 см над петата. Освен пълна е възможна и частична руптура на Ахилесовото сухожилие – разкъсват се централните влакна на сухожилието без да се нарушавя неговата цялост.

Какви са симптомите при скъсано Ахилесово сухожилие?

Най-характерното оплакване при разкъсване на Ахилесовото сухожилие е внезапно появила се остра болка малко над петата. Болните съобщават, че са чули щракане или изпукване. В областта на руптурата се опипва дефект в самото сухожилие, има оток и кръвонасядане. Изправянето на пръсти е невъзможно. Тестът със стискане на прасеца е положителен – ако сухожилието е скъсано, не може да се извърши плантарна флексия (шпиц), когато се стисне прасеца.

Какво е лечението при разкъсано Ахилесово сухожилие?

Лечението може да бъде консервативно и оперативно, като и при двата метода скъсаните краища на сухожилието трябва да се задържат един към друг, докато зараснат.

Консервативното лечение се препоръчва при възрастни хора с увредено общо състояние, както и при хора, които не спортуват активно. Състои се в имобилизация с гипсова превръзка като глезенът се поставя в плантарна флексия (шпиц). По този начин се осигурява по-близък контакт на скъсаните краища на сухожилието. Имобилизацията продължава 6 до 10 седмици. През този период гипсовата превръзка може да се сменя, като се променя позицията на ходилото.

След като се свали гипсовата превръзка започва кинезитерапия. Провеждат се упражнения за възстановяване на подвижността. Интензивни натоварвания и спортуване се разрешават едва когато се възстанови пълния обем на движенията. Това обикновено се постига най-малко 16 седмици след травмата, а често и след по-дълъг период.

При консервативното лечение има по-голям риск от възникване на повторни руптури. Други усложнения са удължаване на Ахилесовото сухожилие, атрофия на мускулите на подбедрицата поради продължителното обездвижване.

Има различни оперативни методи за възстановяване на разкъсано Ахилесово сухожилие, като най-често се извършва зашиване на двата края на сухожилието. След оперативното лечение се провежда гипсова имобилизация за две седмици. Възстановяването след оперативно лечение е по-бързо, освено това по-рядко настъпват повторни руптури. Възможни са усложнения от страна на оперативната рана, като инфектиране, кървене.

Прочетете за:
Плантарен фасциит – какво представлява
Болка в долната част на крака – медиален тибиален стрес синдром

Последни публикации