Начало / Актуални теми / Риносклерома – грануломатозно възпаление на носа

Риносклерома – грануломатозно възпаление на носа

юни 9, 2022

риносклерома

Риносклерома е хронично възпалително заболяване, което се причинява от бактерията Klebsiella rhinoscleromatis. Характеризира се с образуване на грануломи в носа, по-рядко в околоносните синуси, назофаринкса, устната кухина, устните, ларинкса, трахеята и бронхите.

Риносклеромата засяга малко по-често жени, отколкото мъже. Обикновено се появява при пациенти на възраст между 10 и 30 години.

Среща се в Централна и Южна Америка, части от Африка, Близкия изток, Централна и Източна Европа и др.

Как става заразяването?

Човек се заразява по въздушно-капков път. Счита се, че за предаване на инфекцията роля имат бедността, лошата хигиена, лошото хранене, както и продължителен контакт със заразен пациент, отслабени защитни сили.

Какви са симптомите на риносклерома?

В протичането на заболяването се различават три стадия:

 • катарален стадий

В началото пациентите имат неспецифични симптоми, като хрема, запушен нос. С напредване на заболяването секретът от носа става гноен и може да има неприятна миризма. Този стадий може да продължи от седмици до месеци.

 • грануломатозен стадий – нарича се още хипертрофичен или пролиферативен

През този стадий в носната лигавица се образува гранулом. Обикновено е интраназален и има малки размери. Рядко грануломът може да прерасне в екзофитен гигантски тумор, който деформира и запушва носа.

Характерни симптоми са: кървене от носа, запушване на носа, загуба на обоняние, дрезгав глас.

 • склеротичен (фиброзен) стадий

През този стадий гранулационната тъкан се заменя от фиброзна, което понякога може да доведе до обструкция на горните дихателни пътища (напр. субглотисна стеноза, трахеална обструкция) и до бавно прогресираща асфиксия.

Рядко риносклеромата на носната кухина може да се разпространи към устната кухина, орбитата, до основата на черепа и в мозъка.

Риносклеромата спада към опортюнистичните инфекции, които могат да възникнат при пациенти,  заразени с вируса ХИВ (човешки имунодефицитен вирус).

Как се диагностицира риносклерома?

За поставяне на диагнозата риносклерома допринасят следните методи:

 • данни от анамнезата – напр. пациентът живее в ендемичен район
 • клинични симптоми
 • микробиологична диагноза – изолиране на причинителя – Klebsiella rhinoscleromatis. Прави се посявка на носен секрет на хранителни среди.
 • биопсия на носна тъкан – извършва се хистологично изследване
 • назална ендоскопия
 • ядрено-магнитен резонанс.

Риносклеромата трябва да се разграничи от редица други заболявания, например: саркоидоза, грануломатоза на Wegener, базално-клетъчен карцином, хистоплазмоза и др.

Какво е лечението на риносклеромата?

Лечението на риносклеромата включва:

 • медикаментозно лечение

За лечение на клебсиелната инфекция се прилагат антибиотици – цефалоспорини III поколение, линкозамиди, хинолони. Чрез продължителна антибиотична терапия често се постига ерадикация на инфекцията. Ефективността е по-голяма, когато лечението започне в ранен стадий на заболяването.

 • хирургично лечение

Хирургично лечение се провежда при пациенти, при които е настъпила обструкция на носа или на други отдели от горните дихателни пътища. При деформация на носа се провежда ринопластика.