Начало / Актуални теми / Салмонелоза – причини, симптоми, лечение

Салмонелоза – причини, симптоми, лечение

май 30, 2018

салмонелоза

Салмонелозата е често срещана бактериална инфекция, при която се засяга храносмилателния тракт. В повечето случаи протича под формата на хранително отравяне. Салмонелните бактерии  живеят в червата на животните и човека и се отделят с изпражненията.

Хората се заразяват със салмонели след консумация на заразени вода или хранителни продукти или при контакт с друг човек, болен или преболедувал от салмонелоза.

Някои домашни животни, особено пернатите, като кокошки могат лесно да се заразят със салмонелни бактерии. А при консумация на заразени яйца или недобре изпечено месо от тези животни да се заразите и вие.

Какви са признаците на салмонелоза?

Салмонелната инфекция обикновено се манифестира няколко часа до няколко дни след като сте погълнали салмонелни бактерии чрез вода или хранителни продукти. В повечето случаи до 6-10 часа след консумацията симптомите се появяват. Най-често пациентите се оплакват от:

  • гадене и повръщане
  • повишена телесна температура
  • главоболие
  • стомашни болки
  • диария, която най-често е водниста и зловонна.

Оплакванията на пациентите продължават 3-4 дни максимум седмица, въпреки че може да е нужен и месец да се възстанови нормалната чревната функция.

Какви са причините за салмонелоза?

Както споменахме по-рано салмонелните бактерии предпочитат да живеят и да се размножават в стомашно-чревният тракт на много животни, включително и човека. След заразяване бактериите се излъчват с изпражненията и различни продукти могат да бъдат заразени. Най-честите продукти, които могат да се заразят по подобен начин със салмонели са:

  • сурово месо в процеса на клане
  • сурови яйца – ако кокошка е заразена със салмонели тя може да ги предаде в яйцата, които снася и те да бъдат заразени първично. Възможно е и вторично замърсяване със салмонели от фекалии на заразени кокошки. Особено рисково е приготвянето на сурови яйчни кремове и домашна майонеза, при които яйцата не претърпяват термична обработка.
  • плодове и зеленчуци – някои плодове и зеленчуци, които употребяваме основно в свеж вид могат да послужат като фактор за предаване на салмонелната инфекция. Такива са зелените салати и краставиците основно.
  • много други хранителни продукти могат да бъдат контаминирани от хора, които в момента боледуват от салмонелоза или наскоро са преболедували от това заболяване и не спазват високо ниво на хигиена.

Как може да се постави диагнозата салмонелоза?

Много други чревни инфекции могат да предизвикат симптоми подобни на тези при салмонелоза. За да се отдиференцира кой е точният микроорганизъм, причиняващ вашите оплаквания е нужно да се вземе фекална проба за изследване.

Какво е лечението?

В повечето случаи симптомите отзвучават след 4 до 7 дни. Най-важната мярка, която трябва да предприемат пациентите по време на боледуването е да приемат достатъчно течности, за да се намали риска от дехидратация. Не е нужно да се приемат антибиотици при леко протичащи форми на салмонелоза.

Пациенти, при които има риск от усложнения или при които заболяването протича по-тежко могат да бъдат хоспитализирани в инфекциозно отделение, където да бъдат наблюдавани от специалисти.

Прочетете за:
Салмонела – какви заболявания причинява?