Меню

Салмонелозата е често срещана бактериална инфекция, при която се засяга храносмилателния тракт и в повечето случаи протича под формата на хранително отравяне. Салмонелните бактерии  живеят в червата на животните и човека и се отделят с изпражненията. Хората се заразяват със салмонелоза след консумация на заразени вода или хранителни продукти или при контакт с друг човек, болен или преболедувал от салмонелоза.

Някои домашни животни, особено пернатите, като кокошки могат лесно да се заразят със салмонелни бактерии и при консумация на заразени яйца или недобре изпечено месо от тези животни да се заразите и вие.

Салмонелната инфекция обикновено се манифестира няколко часа до няколко дни след като сте погълнали салмонелни бактерии чрез вода или хранителни продукти. В повечето случаи до 6-10 часа след консумацията симптомите се появяват. Най-често пациентите се оплакват от:

 • гадене и повръщане
 • повишена телесна температура
 • главоболие
 • стомашни болки
 • диария, която най-често е водниста и зловонна.

Оплакванията на пациентите продължават 3-4 дни максимум седмица, въпреки че може да е нужен и месец да се възстанови нормалната чревната функция.

Какви са причините за салмонелоза?

Както споменахме по-рано салмонелните бактерии предпочитат да живеят и да се размножават в стомашно-чревният тракт на много животни, включително и човека. След заразяване бактериите се излъчват с изпражненията и различни продукти могат да бъдат заразени. Най-честите продукти, които могат да се заразят по подобен начин със салмонели са:

 • сурово месо в процеса на клане
 • сурови яйца – ако кокошка е заразена със салмонели тя може да ги предаде в яйцата, които снася и те да бъдат заразени първично. Възможно е и вторично замърсяване със салмонели от фекалии на заразени кокошки. Особено рисково е приготвянето на сурови яйчни кремове и домашна майонеза, при които яйцата не претърпяват термична обработка.
 • плодове и зеленчуци – някои плодове и зеленчуци, които употребяваме основно в свеж вид могат да послужат като фактор за предаване на салмонелната инфекция. Такива са зелените салати и краставиците основно.
 • много други хранителни продукти могат да бъдат контаминирани от хора, които в момента боледуват от салмонелоза или наскоро са преболедували от това заболяване и не спазват високо ниво на хигиена.

Как може да се постави диагнозата салмонелоза?

Много други чревни инфекции могат да предизвикат симптоми подобни на тези при салмонелоза. За да се отдиференцира кой е точният микроорганизъм, причиняващ вашите оплаквания е нужно да се вземе фекална проба за изследване.

Какво е лечението?

В повечето случаи симптомите отзвучават след 4 до 7 дни. Най-важната мярка, която трябва да предприемат пациентите по време на боледуването е да приемат достатъчно течности, за да се намали риска от дехидратация. Не е нужно да се приемат антибиотици при леко протичащи форми на салмонелоза.

Пациенти, при които има риск от усложнения или при които заболяването протича по-тежко могат да бъдат хоспитализирани в инфекциозно отделение, където да бъдат наблюдавани от специалисти.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!