Начало / Актуални теми / СА 125 – причини за повишен туморен маркер

СА 125 – причини за повишен туморен маркер

фев. 26, 2024

туморен маркер СА 125

CA 125 (раков антиген 125) е туморен маркер, който се използва главно за проследяване на пациенти, диагностицирани с карцином на яйчниците.

Ракът на яйчниците е най-честата причина за повишен CA 125, но ракът на матката, панкреаса, черния дроб, дебелото черво, гърдата, белия дроб също може да повиши нивата на CA 125. Редица неракови състояния също могат да са причина за висок раков антиген 125.

Какво представлява CA 125?

Раковият антиген 125, е протеин, присъстващ в кръвта и тъканите, макар и в минимални количества при здрави индивиди. Представлява гликопротеин, който клетките, покриващи репродуктивните органи и някои други тъкани (плевра, перитонеум, перикард, дебело черво и др.), произвеждат на повърхността си.

При физиологични условия CA-125 се експресира върху клетъчната мембрана, но не е в състояние да премине в кръвния ток. Патологичните състояния, свързани с разрушаването на клетъчните мембрани, водят до изхвърляне на антигена в кръвта и последващо серологично повишаване на нивата на CA 125.

Точната функция на мембранния протеин CA 125 все още не е напълно ясна. Последните проучвания предполагат, че олигозахаридите, свързани с CA 125, могат да играят роля в клетъчно-медиирания имунитет.

За идентифициране на раковия антиген СA 125 се използват моноклонални антитела ОС 125 и М 11, които разпознават неговите антигенни детерминанти.

Как се изследва туморен маркер СА 125?

Кръвният тест е най-често използваният метод за количествен анализ на нивата на CA 125 в кръвта.

Раковият антиген 125 се открива и чрез тъканни изследвания. Може да се появи в телесни течности като плеврална течност, перитонеална течност при доброкачествени или злокачествени заболявания, в кистозна течност при кисти на яйчниците.

Референтни стойности

Референтните стойности на CA 125 са от 0 до 35 U/mL. 

Изследването на CA 125 може да даде както фалшиво положителни, така и фалшиво отрицателни резултати.

Нивата на CA 125 могат да бъдат нормални дори ако имате рак (фалшиво отрицателен тест). СА 125 е повишен само при половината от пациентите с ранен стадий на епителен рак на яйчниците и се наблюдава рядко при пациенти с муцинозни карциноми на яйчниците. Поради тази причина тестът CA 125 не е ефективен за скрининг за рак на яйчниците.

Нивата на CA 125 могат да бъдат повишени (фалшиво положителен тест) при редица неракови състояния като ендометриоза, тазова възпалителна болест и дори по време на менструация.

CA 125 не трябва да се изследва през първите две седмици след операцията, тъй като нивата могат да бъдат фалшиво повишени вследствие на тъканно увреждане.

Защо трябва да се изследва CA 125?

Раковият антиген 125 се използва за:

Отдиференциране на тазови формации

Кръвният тест на СА 125 може да помогне за разграничаването на злокачествени от доброкачествени тазови образувания. При наличие на формация в таза, за която се подозира, че е рак на яйчника, може да се направи изследване на раков антиген 125. Високите нива на СА 125 подпомагат диагнозата, но само биопсията я потвърждава.

Проследяване на отговора на лечението  

При пациенти диагностицирани срак на яйчниците инякои други злокачествени заболявания, като напримеррак на ендометриума, перитонеума, фалопиевите тръби, може да се препоръча редовно изследване на CA 125 с цел проследяване на състоянието и ефекта от лечението.

Пробите за изследване се вземат на 2-ра и 4-та седмица след започване на лечението, а след това на интервали от 2-3 седмици.

Намаляването на нивата на СА 125 след лечение означава положителен отговор на терапията, докато повишаването на нивата предполага рецидив или прогресиране на заболяването.

Откриване на рецидив

Изследването на СА 125 се използва, за да се провери дали ракът се е появил отново след успешно лечение. Прави се на всеки няколко месеца или всяка година, в зависимост от това кога е приключило лечението.

Повишаването на нивата на CA 125 в кръвта може да означава, че е настъпил рецидив.

Нормалните нива на СА 125 обаче не изключват появата на рецидив. Затова изследването на раковия антиген 125 не замества образната диагностика.

Скрининг за рак на яйчниците при наличие на висок риск

CA 125 не се използва рутинно като скринингов тест за рак на яйчниците поради ограничена чувствителност и специфичност. Той обаче може да се използва при лица с висок риск като се комбинира с други методи за скрининг, например трансвагинална ехография.

Фактори, които повишават риска от развитие на рак на яйчниците са:

 • наличие на майка или сестра, или двама или повече други роднини, които са имали рак на яйчниците
 • наличие на членове на семейството, които са имали рак на гърдата или рак на дебелото черво
 • носителство на BRCA 1 или BRCA 2 гени, които увеличават риска от рак на яйчниците
 • наличие на синдром на Линч – наследствено заболяване, което увеличава риска от много видове рак
 • наличие на рак на гърдата, матката или колоректален рак.

Какво означават резултатите?

Най-честите причини за повишен туморен маркер СА 125 са:

 • рак на яйчника

Повече от 80% от жените с напреднал рак на яйчниците и 50% от тези с ранен стадий на рак на яйчниците имат повишени нива на CA-125.

CA 125 обаче не се препоръчва за скрининг на рак на яйчниците или при първоначална диагноза на рак на яйчниците.

Нивата на CA 125 могат да бъдат повишени при редица други злокачествени заболявания, например:

 • рак на ендометриума
 • рак на маточните тръби
 • рак на дебелото черво (колоректален карцином)
 • рак на панкреаса
 • рак на гърдата
 • рак на белия дроб и др.

Високият CA 125 не винаги означава рак. При много доброкачествени заболявания и състояния може да има повишен раков антиген 125, включително:

 • ендометриоза
 • тазова възпалителна болест
 • миома на матката
 • чернодробно заболяване
 • първи триместър на бременността
 • по време на менструация
 • дивертикулит
 • чернодробна цироза
 • остър перитонит.

Прочетете за:
Рак на яйчника (овариален карцином)
Туморни маркери