Начало / Актуални теми / Септичен артрит (инфекциозен артрит)

Септичен артрит (инфекциозен артрит)

авг. 1, 2019

септичен артрит (инфекциозен артрит)

Септичният артрит представлява възпаление на ставите, причинено от проникнали в тях микроорганизми. Боледуват по-често деца и възрастни хора над 60 г.

Какви са причините за септичен (инфекциозен) артрит?

65 до 80 % от случаите на инфекциозен артрит се дължат на Стафилококус ауреус. Други причинители на септичен артрит са: Стрептококус пиогенес, Гонококи, Хемофилус инфлуенце, Салмонела, Ешерихия коли, Псевдомонас аеругиноза и др. Рядко инфекциозният артрит се дължи на аеробни микроорганизми, например Клостридии, както и на някои други микроорганизми – Микоплазми, Уреаплазми.

Микроорганизмите достигат синовиалната мембрана на ставата по следните пътища:

  • кръвен (хематогенен) – бактериите достигат до ставата чрез кръвта от отдалечено инфекциозно огнище, например абсцес на кожата, на зъба, от белодробна, чревна, пикочна инфекция и др.
  • директно или по лимфен път – при наличие на инфекция в близост до ставата (напр. инфекция на кожата, мускулите, сухожилията) бактериите директно или по лимфен път могат да попаднат в ставата. Директно инфектиране на ставата е възможно и при извършване на някои процедури, например ставна пункция, при проникваща травма, причинена от замърсени предмети, при ухапване от животни.
  • костен път – при наличие на възпаление на костта (остеомиелит на метафиза или епифиза) е възможно инфекцията да се разпространи от костната тъкан към ставата. Наблюдава се предимно при деца.

Има редица фактори, които увеличават риска от развитие на септичен артрит. Такива са например: ревматоиден артрит, лупус еритематодес, захарен диабет, злокачествени тумори, чернодробни заболявания, анемия, продължително лечение с кортикостероиди или имуносупресори, ставно протезиране, ставни пункции и др.

Какви промени настъпват при инфекциозен артрит?

Синовиалната мембрана представлява вътрешния слой на ставната капсула. Тази мембрана отделя в ставата синовиална течност, която смазва ставните повърхности на костите и изхранва ставния хрущял.

При попадане на микроорганизми в синовиалната мембрана настъпва възпалителна реакция. В ставната кухина се натрупва ексудат, отделят се редица ензими, които увреждат хрущяла на ставите. Бактериите директно увреждат ставния хрущял като потискат синтеза на протеогликани и стимулират отделянето на хондролитични протеази. В резултат на инфекцията и на възпалителната реакция настъпва увреждане на костно-хрущялните структури на ставата.

Какви са симптомите при септичен (инфекциозен) артрит?

Симптомите при септичен артрит се развиват бързо, появява се силна болка, оток и зачервяване на ставата. Засегнатата става е затоплена, движенията в нея са ограничени и болезнени.

При инфекциозен артрит обикновено се засяга само една става, като най-често това е колянната става или тазобедрената става. По-рядко се наблюдава септичен артрит на лакътната, гривнената и глезенната става.

Възможни усложнения при септичен артрит са остеомиелит, бурсит, дисцит, спондилит.

Как се поставя диагнозата септичен артрит?

За диагностицирането на септичен артрит допринасят следните изследвания:

  • изследване на синовиална течност – има най-голямо значение за диагнозата. Прави се пункция на засегнатата става и се взема синовиална течност за изследване. Установява се инфекциозният причинител.
  • изследване на периферна кръв – установява се левкоцитоза, повишена СУЕ, положителен С-реактивен протеин.
  • рентгенография на засегнатата става – установяват се признаци на синовиален излив и оток на меките тъкани около ставата. По-късно има данни за остеопороза, увреждане на ставния хрущял и костни ерозии.
  • сцинтиграфия с технеций – установява се повишено натрупване на радиоколоида в синовиалната мембрана на засегнатата става.
  • компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Септичният артрит най-често трябва да се разграничи от заболявания като подагра, реактивен артрит, псориатичен артрит, ревматоиден артрит.

Какво е лечението при инфекциозен артрит?

В първите 7-10 дни ставата трябва да бъде имобилизирана, като по-късно се започва рехабилитация.

Гнойната материя трябва да се отстрани от ставата. При някои пациенти може да се наложи хирургична артротомия, за да се дренира добре ставата.

Особено важно е ранното започване на антибиотично лечение, като избора зависи от чувствителността на причинителя. Най-често се прилагат цефалоспорини, квинолони, гентамицин и др.

Прочетете за:
Какви видове артрит има?
Реактивен артрит