Начало / Актуални теми / Симптоми на влошено кръвообращение

Симптоми на влошено кръвообращение

ян. 24, 2018

влошено кръвообращение

Доброто кръвообращение е изключително важно. Чрез кръвта се пренасят кислород и хранителни вещества до всички части на тялото. Появата на затруднения в кръвообращението може да доведе до редица здравословни проблеми. Ако не се предприемат мерки навреме има риск да се стигне дори до сериозно увреждане на мозъка, сърцето, черния дроб, бъбреците или крайниците.

Може да имате влошено кръвообращение поради редица причини, но най-честата от тях е атеросклерозата. Други често срещани заболявания, при които се наблюдават проблеми с кръвообращението са диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания. Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, бременността могат да ви направят по-податливи към този здравословен проблем.

Познавайки алармиращите симптоми за влошено кръвообращение може да предприемете мерки навреме и да се предпазите от усложненията, които биха могли да настъпят.

Някои от симптомите, за които трябва да следите са:

Студени крайници

Едно от първите неща, които забелязват пациентите е, че краката и ръцете им са постоянно студени. През зимата това може да не ви направи впечатление, но през топлите месеци е по-вероятно да обърнете внимание на проблема. Причината за студенината на крайниците е, че до тях не успява да достигне достатъчно количество кръв, обогатена с кислород.

Може да забележите, че кожата на ръцете и краката изглежда по-бледа от останалите части на тялото и при натиск й отнема повече време да възвърне цвета си. Това е признак, че кръвта не успява да стигне до крайниците.

Изтръпване на краката

Случвало ли ви се е да лежите върху ръката си или на една страна и след това тя да изтръпне за малко? Това се дължи на нарушаване на притока на кръв и е напълно нормално да се случва в такива ситуации.

Притеснително е, когато крайниците ви започнат да изтръпват без някаква видима причина. Това е признак, че има някакъв проблем с кръвообращението. Първо обърнете внимание на дрехите, които носите и дали някоя от тях не е прекалено стегната. Избягвайте да стоите седнали с кръстосани крака. Ако въпреки това оплакванията от изтръпване продължават е най-добре да се консултирате с лекар.

Липса на енергия дори и при достатъчно нощен сън

Умората е често срещано оплакване и голям процент от хората неглижират проблема, отдавайки го на недоспиването или прекаленото много задачи за вършене през деня. Тя обаче може да бъде признак на редица здравословни проблеми, включително и на влошено кръвообращение.

Вашата кръв е наситена с кислород и тя трябва да достига до всички части на тялото, включително мозъка и мускулите. Когато обаче до тях не достига достатъчно кръв те започват да влошават функционирането си. Без значение дали се храните правилно и си доставяте достатъчно белтъци и мазнини, ако има някакъв проблем с притока на кръв, това няма да ви помогне да се чувствате по-енергични.

Влошена концентрация и памет

Лошата концентрация и памет в голяма степен се дължат на недостатъчния приток на оксигенирана кръв към мозъка. Той се стреми да подсигури по-важните си функции, а концентрацията и паметта не са една от тях.

Освен това при влошено кръвообращение персистиращата умора, дължаща се на недобрия приток на кръв допълнително може да влоши проблемите ви с концентрацията и паметта. Някои пациенти съобщават, че понякога им е нужно 2-3 пъти да прочетат един документ, докато успеят да вникнат в неговото съдържание или им се налага колегите им няколко пъти да повтарят това, което току що са казали.

Суха кожа

Кожата е един от първите органи, който проявява симптоми при нарушаване на кръвообращението. Дори и да пиете достатъчно течности кожата ще продължи да бъде суха. Водата, която приемате ще бъде насочена към други части на тялото и може да започне да се натрупва в крайниците под формата на отоци, което допълнително влошава проблема с кръвообращението. Може да опитате да се справите със сухотата на кожата с използването на хидратиращи кремове, които в някаква степен да я подхранят и овлажнят.