Начало / Актуални теми / Симптоми при лупус еритематодес

Симптоми при лупус еритематодес

апр. 20, 2016

лупус

Лупусът е автоимунно заболяване, което може да причини редица симптоми. Всеки пациент, страдащ от лупус се засяга по различен начин. При някои пациенти оплакванията са леки, докато при други те са тежки и пречат на изпълнението на ежедневните им задачи.

Симптомите на лупус еритематодес обикновено стартират в периода от късния пубертет до около 30 годишна възраст. Както при другите автоимунни заболявания и тук пациентите често имат обостряния на заболяването, последвани от периоди на ремисия. Това е и причината често ранните симптоми на лупус да остават незабелязани. Голяма част от тези симптоми наподобяват на такива при други заболявания и са трудни за отдиференциране. Някои от тях са:

  • Лесна умора

Над 90% от пациентите с лупус се оплакват от лесна умора. Те често се нуждаят от кратка почивка следобед, за да възстановят силите си. Сънят на обед обаче може да доведе до безсъние вечер. Ако често изпитвате умора през деня се консултирайте с лекар, който да прецени за какво може да се касае.

  • Необяснимо покачване на телесната температура

Един от ранните симптоми на лупус еритематодес е лекото покачване на телесната температура. Температурата е в границите между 36,6-37,5 градуса и пациентите често игнорират този симптом и не търсят лекарска помощ. Пациентите с лупус могат да изпитват покачване на температурата за няколко дни до седмица, след което тя да спада отново. Освен симптом на лупус по-често повишената температура може да бъде признак на инфекция или възпаление.

  • Косопад

Изтъняването на косата обикновено е един от първите признаци на лупус. Косопадът се дължи на възпаление на скалпа. Мъжете могат да забележат, че брадата им е оредяла. Лупусът освен това може да причини по-лесно накъсване на косата.

  • Кожен обрив

Един от най-видимите и класически симптоми на лупус е появата на  пеперудообразен обрив по кожата на бузите и носа. Учените са установили, че този обрив се появява при около 50% от пациентите с лупус. Обривът може да се появи внезапно или след по-дълга експозиция на слънце.

Лупусът понякога може да причини и появата на кожен обрив в други части на тялото, съпроводен със сърбеж.

  • Болезнени и оточни стави

При лупус често се наблюдава ставно възпаление, което причинява оток, болезненост и скованост на ставите, особено сутрин. Обикновено възпалението на ставите започва постепенно и оплакванията се влошават с времето.

  • Гастроинтестинални проблеми

Някои от пациентите с лупус могат да се оплакват от киселини и лошо храносмилане от време на време. По-леките оплаквания обикновено се овладяват с антиацидни медикаменти, които се продават без лекарско предписание.

  • Сухота в устата и очите

Ако страдате от лупус понякога може да се оплаквате от сухота в устата или очите. Причината за това е, че пациентите с лупус често могат да развият и синдрома на Сьогрен, който също е автоимунно разстройство. При синдрома на Сьогрен се нарушава правилното функциониране на жлезите, отговорни за овлажняването на устата и очите. В някои случаи жените с лупус могат да се оплакват и от сухота в областта на вагината.

Прочетете за:
Диагноза на системен лупус еритематодес
Видове лупус еритематодес