Начало / Актуални теми / Симптоми на бронхит – остър и хроничен бронхит

Симптоми на бронхит – остър и хроничен бронхит

дек. 7, 2021

симптоми на бронхит

Бронхитът представлява възпаление на лигавицата на бронхите, което може да протече остро или хронично. Острият бронхит най-често се причинява от вируси (грипни вируси, аденовируси, риновируси) и обикновено възниква след инфекция на горните дихателни пътища. За появата на хроничен бронхит роля имат тютюнопушенето, студен и влажен въздух, запрашен въздух и др.

Какви са симптомите на остър бронхит?

Основните симптоми, които се наблюдават при остър бронхит са:

 • неспецифични симптоми

Обикновено първите симптоми на бронхит са неспецифични – може да има общо неразположение, субфебрилна температура, главоболие, безапетитие, мускулни болки, тежест зад гръдната кост. Налице са симптоми на обичайна настинка – хрема, кихане, сухота и дразнене в гърлото.

 • кашлица

Кашлицата е най-характерният симптом на бронхит. В началото е суха, дразнеща, а след 2-3 дни се появяват слузни храчки. Рядко може да има кръв в храчките. Появата на гнойни храчки означава, че е налице вторична бактериална инфекция.

 • при аускултация на белите дробове може да се чуе изострено везикуларно дишане или единични сухи хрипове
 • лабораторните изследвания са нормални, но може и да има повишени левкоцити
 • рентгенографията на белия дроб е нормална или има усилен белодробен рисунък.

Симптомите на остър бронхит обикновено преминават за няколко дни, рядко до 1-2 седмици.

Какви са симптомите на хроничен бронхит?

Основните симптоми на хроничен бронхит са:

 • кашлица

Пациентите с хроничен бронхит имат хронична продуктивна кашлица в продължение на най-малко три месеца във всяка от две последователни години при липса на други белодробни или сърдечни причини.

В началото заболяването протича с периоди на обостряне и ремисия. При тласък на заболяването, кашлицата е по-силна, пристъпна, мъчителна и дразнеща. При стихване на възпалението тя е по-слаба, краткотрайна, но винаги е налице. Кашлицата е най-изразена сутрин, като през деня може да липсва. С прогресиране на заболяването тази цикличност се губи и оплакванията стават постоянни.

 • експекторация (отделяне на храчки)

При обостряне на бронхита са налице обилно количество слузно-гнойни или гнойни храчки, понякога с примеси на кръв. При стихване на възпалението количеството на храчките намалява, като те са предимно слузни.

 • физикално изследване

При аускултация на белите дробове може да се чуят хъркащи или дребни влажни хрипове в белодробните основи, които променят своята сила при закашляне. При наличие на бронхиална обструкция, издишването е удължено, има сухи свиркащи хрипове.

 • лабораторни изследвания – при тласък на заболяването може да има левкоцитоза, ускорена СУЕ
 • рентгеново изследване – има усилен белодробен рисунък, линеарни сенки, изхождащи от хилусите – дължат се на задебеляване на бронхиалната стена.
 • функционално изследване на дишането – виталният капацитет може да бъде намален, ФЕО1 е понижен при хроничен обструктивен бронхит.

Различават се следните клинични форми на хроничен бронхит:

 • хроничен обикновен бронхит – има умерена кашлица и необилни слузни храчки
 • хроничен гноен бронхит – има фебрилитет, гнойни храчки
 • хроничен обструктивен бронхит – има кашлица и свиркане в гърдите, храчки може да липсват, издишването е затруднено, има сухи, свиркащи хрипове
 • хроничен астматиформен (спастичен) бронхит – кашлицата е с пристъпен характер, експекторацията е необилна, издишването е усължено със сухи свиркащи или хъркащи хрипове.

При хроничен бронхит са възможни редица усложнения – пневмонии, бронхиектазии, белодробен емфизем, белодробно сърце.

Прочетете за:
Остър бронхит, трахеит, трахеобронхит