Начало / Актуални теми / Симптоми на множествена склероза – 1-ва част

Симптоми на множествена склероза – 1-ва част

юни 28, 2021

симптоми на множествена склероза

Първите симптоми на множествена склероза най-често се появяват около 30-годишна възраст. При повечето пациенти заболяването започва с подостри пристъпи, които преминават спонтанно. Следващите пристъпи се появяват с различна честота, но в повечето случаи болните постепенно развиват трайни неврологични нарушения.

При множествена склероза може да се засегне всяка част от централната нервна система и поради това клиничните симптоми са много разнообразни.

Най-честите симптоми при множествена склероза са сетивните и двигателни нарушения.

Сетивни нарушения

Сетивните нарушения са много чести в началото на заболяването, но се наблюдават и на по-късен етап. Биват:

Парестезиите са най-честите начални сетивни нарушения при множествена склероза. Болните усещат изтръпване или мравучкане по пръстите или целия крайник. Може да има парестезии и в четирите крайника.

При изследване на сетивността може да се установи хипестезия – понижена чувствителност.

При някои болни e налице т. нар. синдром на безполезната ръка – обикновено в едната ръка се установява загуба на проприоцептивната (дълбоката) сетивност. Нарушен е ставно-мускулния усет за положението на ръката в пространството, за посоката и силата й на движение. В резултат на това намалява сръчността на ръката и се ограничава нейното използване.

  • болки

Рядко при пациентите с множествена склероза се наблюдават болки ниско в гърба, във врата, в гръдния кош с опасващ характер. Най-характерна е болката в крайниците, която се придружава от загуба на вибрационния усет.

Много болни съобщават за т. нар. симптом на Lhermitte. Той се получава при навеждане на главата напред, при което болният усеща силна, пареща и краткотрайна болка, която се разпространява като електрически ток надолу по гръбначния стълб и краката.

В 0,5 до 5 % от болните може да се наблюдава тригеминална невралгия.

  • термална дизестезия

Болните могат да усещат затопляне или изстудяване на крайниците или торса.

Двигателни нарушения

Двигателните нарушения се проявяват с:

  • мускулна слабост

Мускулна слабост се установява при почти всички пациенти. В началото най-често болните се оплакват от слабост и стягане в единия или в двата долни крайника. В по-късните стадии се развива пареза (непълна парализа) на единия крайник (монопареза), на двата крайника (парапареза) – долни или горни, на едната половина на тялото (хемипареза), на четирите крайника (квадрипареза). В началото парезите са преходни, но с напредване на заболяването те стават все по-тежки, докато се стигне до парализа – параплегия, хемиплегия или квадриплегия.

Мускулният тонус в паретичните крайници е спастично повишен. Понякога в легнало положение не се установява повишен тонус, но при изправяне той рязко се повишава. В напреднал стадий спастично повишеният мускулен тонус се увеличава до такава степен, че не е възможно никакво активно или пасивно движение.

  • усилени сухожилни рефлекси
  • отслабени или липсващи кожни рефлекси – често липсват коремните рефлекси
  • откриват се патологични рефлекси от групата на Бабински и Росолимо.

Прочетете за:
Множествена склероза – симптоми – 2-ра част
Изтръпване,мравучкане (парестезия) на крайниците
Повишен мускулен тонус