Начало / Актуални теми / Симптоми на остър панкреатит

Симптоми на остър панкреатит

мар. 18, 2020

симптоми на остър панкреатит

Острият панкреатит представлява заболяване на задстомашната жлеза, при което настъпва самосмилане и възпаление на жлезата вследствие на вътреорганно активиране и действие на протеолитичните и липолитични ензими на панкреаса.

За развитието на това заболяване най-голямо значение имат жлъчнокаменната болест и злоупотребата с алкохол. Значение имат още:

  • травма на панкреаса (тя може да бъде директна с увреждане на паренхима или контузна при травма на корема, или оперативна при операции върху жлъчните пътища, стомаха или дуоденума)
  • метаболитни нарушения като хиперлипемия (наследствена или придобита), диабетна кетоацидоза, хемохроматоза, бременност, хиперпаратиреоидизъм
  • заболявания на дуоденума – дуоденостаза, перипапиларни дивертикули, папилит, атония на папилата, водещи до рефлукс на дуоденално съдържимо, съдържащо ентерокиназа, която навлиза в панкреатичния проток активира трипсиногена в трипсин и настъпва самосмилане на панкреасната жлеза
  • съдови причини — нарушено кръвообръщение в следствие атеросклероза, съдови тромбози, периартериитис нодоза
  • инфекции – паротит, вирусен хепатит, Коксаки- вируси, микоплазмена пневмония, инфекциозна мононуклеоза
  • нервни фактори – увреждане на парасимпатикови центрове, силно дразнене на спланхникуса, холинестеразно отравяне
  • алергични фактори – автоимунни фактори, дълготрайно лечение с кортикостероиди.

Какви са най-честите симптоми на остър панкреатит?

Острият панкреатит има следното протичане:

Оплакванията настъпват по правило внезапно, обикновено няколко часа след преяждане или 1-2 денонощия след алкохолна злоупотреба.

Развива се внезапна, силна болка с голяма интензивност. Болката е постоянна, локализира се в епигастриума, но може да се установи и в дясно или ляво подребрие. Ирадиира поясовидно (препасващ характер), понякога към лявото рамо и сърцето (наподобява болката при инфаркт на миокарда). Болката се усилва при лежане по гръб и се облекчава, когато болният е седнал и е със свити крака и приведен гръбначен стълб. Тя продължава часове без успокоение. Не намалява от болкоуспокояващи медикаменти.

Развиват се метеоризъм, гадене и упорито повръщане, което не води до облекчение на болката.

Температурата се повишава, пулсът се учестява. Болните са напрегнати, с изпотена и зачервена кожа. При развитие на шок кожата става студена и влажна.

Може да бъде нарушено съзнанието. Болният може да бъде объркан, дезориентиран, да има халюцинации.

Артериалното налягане в началото може да е покачено, но след това настъпва хипотония, тахикардия и може да се развие хиповолемичен шок.

Коремът е мек, понякога с тестена консистенция, често липсва мускулен дефанс. Палпаторната болезненост е съсредоточена в горната коремна половина, особено в епигастриума. При умерена палпация в тази зона не могат да се доловят пулсациите на аортата (симптом на Brock). Палпацията дорзално в основата на 12-то ребро от ляво често е свързана с болка, описана като симптом на Mayo-Robson.

Рядко се появяват кафеникави петна около пъпа – признак на Cullen, или по страничните части на корема – признак на Grey-Turner.

Впоследстивие  се добавят  редица клинични синдроми, израз на развиващата се картина на системен възпалителен отговор. Такива са паралитичен илеус, белодробна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, сепсис, енцефалопатия, механична жълтеница, кървене от гастро-интестиналния тракт.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Причини за остър панкреатит
Диагноза на остър панкреатит