Начало / Актуални теми / Симптоми на портална хипертония

Симптоми на портална хипертония

сеп. 3, 2018

симптоми на портална хипертония

Порталната хипертония се характеризира с повишено налягане в порталната система, която включва порталната вена (vena portae) и нейните притоци.

Най-честата причина за портална хипертония е чернодробната цироза. Много други заболявания също могат да доведат до блокиране на кръвния ток и повишаване на налягането в системата на порталната вена. Такива са например: алкохолен хепатит, вирусен хепатит, паразитни инфекции, тумори на черния дроб, тромбоза на порталната вена и др.

Какви са симптомите на портална хипертония?

При портална хипертония се наблюдават следните симптоми:

Признаци на колатерално кръвообращение

При повишаване на налягането в порталната система (над 15 mmHg) се затруднява движението на кръвта през черния дроб и се формира колатерална венозна мрежа. По този начин кръвта от коремните органи заобикаля черния дроб и се насочва към долната и горна куха вена (vena cava) и достига сърцето.

Образуват се следните порто-кавални анастомози:

  • Порто-гастро-езофагеални колатерали – между лявата стомашна вена и венозното сплетение на хранопровода.

Тези колатерали водят до поява на варици на хранопровода и горната част на стомаха, които могат да се усложнят с кръвоизлив. Признаци на кръвоизлив в горната част на стомашно-чревния тракт са: повръщане на кръв и черно оцветяване на изпражненията. Често тези кръвоизливи са животозастрашаващи.

  • Умбиликални (пъпни) колатерали – между параумбиликалните вени и повърхностните вени на коремната стена.

По кожата на корема има видими разширени вени. Рядко при необлитерирала пъпна вена се среща т.нар. caput medusae – разширени вени около пъпа.

  • Мезентериално-хемороидални колатерали – между горната ректална вена и средната и долна ректална вена.

В резултат на тези колатерали се появяват хемороиди.

Асцит

Асцитът представлява събиране на течност в коремната кухина. Коремът е раздут – жабешки корем. Увеличена е обиколката на корема, пъпа е заличен, телесното тегло е повишено. Диафрагмата е повдигната, нарушено е движението й и може да има задух. Асцитът се диагностицира чрез ехографско изследване.

Увеличена слезка (спленомегалия) и хиперспленизъм

Слезката е увеличена, а функцията й е нарушена. Може да има хиперспленизъм – повишено разрушаване на кръвни клетки в слезката. В резултат намалява броят на тромбоцитите (нарушава се способността за съсирване на кръвта), намаляват левкоцитите и отслабват защитните сили на организма, а при понижаване на еритроцитите се развива анемия.

Чернодробна енцефалопатия

Отклоняването на кръвта от черния дроб през колатералите е причина за недостатъчното неутрализиране на редица токсични вещества, които увреждат мозъка. Такива вещества са например амоняк, феноли, мастни киселини. При настъпила чернодробна енцефалопатия се наблюдава обърканост, намалена способност за концентрация, сънливост, като може да се стигне и до кома.

Други симптоми на портална хипертония са:

  • Портална гастропатия – увреждане на стомаха с риск от стомашно кървене.
  • Хепато-ренален синдром – увредена е функцията на черния дроб и на бъбреците. Изявява се с олигурия (отделяне на малко количество урина), азотемия.
  • Хепато-пулмонален синдром – изявява се със задух, болка в гърдите
  • Спонтанен бактериален перитонит или други инфекции.

Прочетете за:
Портална хипертония – какви са причините