Начало / Актуални теми / Симптоми на язва – кои са най-характерните признаци?

Симптоми на язва – кои са най-характерните признаци?

апр. 5, 2016

язва на стомаха

Стомашните проблеми никога не са приятни, особено ако не знаете от какво страдате. Ако се оплаквате от коремни болки или изпитвате тежест след или преди нахранване е добра идея да се консултирате със специалист. Язвата е много разпространено заболяване. Според локализацията се различават два вида язва. При първия увреждането засяга стомаха и се обозначава като стомашна язва, а при втория вид се засяга тънкото черво и този вид язва се нарича още дуоденална.

Има някои характерни симптоми, които могат да ви подскажат, че страдате от язва и имате нужда от специалист. Някои от тях са:

  • Болки в епигастриума

Много често болката в епигастриума е един от късните признаци на язва. Тя се усеща под гръдния кош и в областта над пъпа. Пациентите я описват като тъпа или изгаряща в някои случаи. Ако болката се облекчава от антиацидни медикаменти най-вероятно се дължи на язва. При дуоденалната язва е характерна болка през нощта и рано сутрин.

  • Болка по време или след нахранване

Храненето може да стане причина за поява на болка, в зависимост от това за каква язва става въпрос. Болка в корема, която се усилва по време на хранене или веднага след него е сигнал за стомашна язва. Този симптом често става причина за отслабване и намаляване на апетита. При дуоденалната язва болка възниква 2 – 3 часа след нахранване.

  • Болка, която се облекчава след нахранване

Коремната болка, която се облекчава малко след като се нахраните също може да бъде признак на язва. Подобряването на състоянието след прием на храна е характерно за дуоденалната язва. Наличието на храна в храносмилателния тракт действа като буфер за раздразнената лигавица. За съжаление това облекчение е кратко и болката отново се проявява след като храносмилателния тракт остане празен.

  • Подуване на стомаха и газове

Всяко едно състояние, което затруднява безпроблемното преминаване на стомашното съдържимо причинява подуване и образуване на газове. Една от честите причини за подуване на стомаха е именно язвата.

  • Гадене, повръщане

Често пациентите, страдащи от язва се оплакват от чувство на гадене. Когато има кървене в областта на язвата пациентите могат да повръщат кръв. Повръщането на кръв е симптом, който изисква да се потърси незабавно лекарска помощ.

  • Кръв в изпражненията

В по-редки случаи язвата може да стане причина за поява на кръв в изпражненията. При кървене от горната част на храносмилателния тракт обикновено кръвта в изпражненията е с тъмен близък до черен цвят.

Язвите могат да се проявят с характерни симптоми или да протичат асимптомно, но когато имате съмнения, че нещо не е наред е препоръчително да се консултирате колкото се може по-рано със специалист. Повечето от пациентите с язва съобщават подобрение след започване на лечението. Ако обаче не се лекува навреме язвата може да доведе до сериозни здравословни усложнения, като кървене, перфорация и дори смърт.

Прочетете за:
Усложнения на язвена болест
Как се диагностицира язвената болест?