Стомашните проблеми никога не са приятни, особено ако не знаете от какво страдате. Ако се оплаквате от коремни болки или изпитвате тежест след или преди нахранване е добра идея да се консултирате със специалист. Язвата е много разпространено заболяване. Според локализацията се различават два вида язва. При първия увреждането засяга стомаха и се обозначава като стомашна язва, а при втория вид се засяга тънкото черво и този вид язва се нарича още дуоденална.

Има някои характерни симптоми, които могат да ви подскажат, че страдате от язва и имате нужда от специалист. Някои от тях са:

  • Болки в епигастриума

Много често болката в епигастриума е един от късните признаци на язва. Тя се усеща под гръдния кош и в областта над пъпа. Пациентите я описват като тъпа или изгаряща в някои случаи. Ако болката се облекчава от антиацидни медикаменти най-вероятно се дължи на язва. При дуоденалната язва е характерна болка през нощта и рано сутрин.

  • Болка по време или след нахранване

Храненето може да стане причина за поява на болка, в зависимост от това за каква язва става въпрос. Болка в корема, която се усилва по време на хранене или веднага след него е сигнал за стомашна язва. Този симптом често става причина за отслабване и намаляване на апетита. При дуоденалната язва болка възниква 2 – 3 часа след нахранване.

  • Болка, която се облекчава след нахранване

Коремната болка, която се облекчава малко след като се нахраните също може да бъде признак на язва. Подобряването на състоянието след прием на храна е характерно за дуоденалната язва. Наличието на храна в храносмилателния тракт действа като буфер за раздразнената лигавица. За съжаление това облекчение е кратко и болката отново се проявява след като храносмилателния тракт остане празен.

  • Подуване на стомаха и газове

Всяко едно състояние, което затруднява безпроблемното преминаване на стомашното съдържимо причинява подуване и образуване на газове. Една от честите причини за подуване на стомаха е именно язвата.

  • Гадене, повръщане

Често пациентите, страдащи от язва се оплакват от чувство на гадене. Когато има кървене в областта на язвата пациентите могат да повръщат кръв. Повръщането на кръв е симптом, който изисква да се потърси незабавно лекарска помощ.

  • Кръв в изпражненията

В по-редки случаи язвата може да стане причина за поява на кръв в изпражненията. При кървене от горната част на храносмилателния тракт обикновено кръвта в изпражненията е с тъмен близък до черен цвят.

Язвите могат да се проявят с характерни симптоми или да протичат асимптомно, но когато имате съмнения, че нещо не е наред е препоръчително да се консултирате колкото се може по-рано със специалист. Повечето от пациентите с язва съобщават подобрение след започване на лечението. Ако обаче не се лекува навреме язвата може да доведе до сериозни здравословни усложнения, като кървене, перфорация и дори смърт.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!