Начало / Актуални теми / Симптоми на ниско кръвно налягане

Симптоми на ниско кръвно налягане

фев. 7, 2018

ниско кръвно налягане

Хората по-често говорят за високо кръвно налягане, тъй като то може да доведе до инсулт и инфаркт. Но ниското кръвно налягане, известно още като артериална хипотония също може да причини увреждане на организма ви.

На всеки човек може да се случи кръвното налягане да се понижи, но без това да предизвика изразени симптоми. Например, при рязко изправяне от седнало или легнало положение е възможно кръвното налягане да се понижи. Това е така наречената ортостатична хипотония, която трае само няколко минути, след което кръвното налягане се нормализира. При някои хора кръвното налягане може да се понижи веднага след хранене. Това състояние се нарича постпрандиална хипотония и също е краткотрайно.

През първите месеци на бременността е нормално кръвното налягане да е по-ниско. Дехидратацията на организма също води до артериална хипотония.

Редица заболявания обаче могат да причинят продължителни периоди на ниско кръвно налягане. Такива заболявания са: хипотиреоидизъм, болест на Адисон, аортна стеноза, инфекциозни заболявания, диабет, кръвозагуба, анемия. Някои лекарства (вазодилататори, диуретици) също могат да причинят хипотония.

Продължителното ниско кръвно налягане се отразява негативно върху здравето. При много ниски стойности на кръвното налягане органите не получават достатъчно кислород и тяхната функция се нарушава. Затруднява се например функцията на сърцето, мозъка, белите дробове.

В редки случаи, при внезапно и силно понижаване на кръвното налягане може да се стигне до загуба на съзнанието и колапс. Ето защо е важно да познавате признаците на ниско кръвно налягане, за да може да започнете своевременно лечение.

Някои характерни симптоми на ниско кръвно налягане са:

  • Замаяност и световъртеж

Най-честите признаци за ниско кръвно налягане са замаяност и световъртеж. Пониженото кръвно налягане е причина за намаления приток на кръв към мозъка. В резултат на това намалява количеството на достигналия до мозъка кислород и това може да ви кара да се чувстване замаяни, като при много ниско кръвно налягане може и да припаднете.

  • Отпадналост, умора

Ниското кръвно налягане може да повлияе на енергийното ви състояние и да причини умора. Кръвта осигурява на органите кислород и хранителни вещества и има ключова роля в производството на енергия. Когато поради ниско кръвно налягане притокът на кръв към органите е намален се нарушава производството на енергия и това води до умора.

  • Учестена сърдечна дейност

Ако получите сърцебиене, то може да се дължи на понижаване на кръвното ви налягане. Ако сърцето не получава достатъчно количество кръв, като компенсаторен механизъм то започва да се съкращава по-често. Може да забележите, че пулса и дишането ви се учестяват.

  • Бледа, студена кожа

Бледата и студена кожа е друг признак на ниско кръвно налягане, особено когато се придружава от сърцебиене и повърхностно дишане.

  • Намалена концентрация

Намалената концентрация също може да бъде свързана с артериалната хипотония. Причината е влошеното кръвоснабдяване на мозъка и намалената доставка на кислород и хранителни вещества към мозъчните клетки. Ето защо ако не може да се концентрирате, въпреки че полагате усилия е добре да измерите кръвното си налягане.

  • Силна жажда

Ако изпитвате силна жажда, то вероятно тялото ви е дехидратирано и кръвното ви налягане може да е понижено. Дехидратация може да настъпи в резултат на профузно повръщане, диария, прием на диуретици.

Други по-рядко срещани симптоми на ниско кръвно налягане са: замъглено зрение, главоболие, шум в ушите, гадене, безпокойство.

Прочетете за:
Ортостатична хипотония
Ниско кръвно налягане (артериална хипотония)
Ниско кръвно налягане – как да се справим?