Начало / Актуални теми / Симптоми при проблем с жлъчката (жлъчния мехур)

Симптоми при проблем с жлъчката (жлъчния мехур)

юни 20, 2018

проблем с жлъчката (жлъчния мехур)

Жлъчният мехур се намира под черния дроб в горната дясна половина на корема. В него се събира произведената от черния дроб жлъчка (съдържа билирубин, холестерол, жлъчни киселини и ензими). Чрез жлъчните пътища жлъчката попада в тънкото черво, където разгражда хранителните вещества и най-вече мазнините.

Ако имате проблем с жлъчката (жлъчния мехур) е много вероятно да се оплаквате от някои от следните симптоми:

Силна болка – жлъчна колика

Появата на силна болка в горната дясна или средна част на корема е класически симптом при наличие на жлъчнокаменна болест (холелитиаза). Болката има коликообразен характер, възниква след прием на по-мазни храни, алкохол, газирани напитки. Продължава от 15 минути до 5 часа.  Често болката се излъчва към гърба и към дясното рамо. Причината за тази болка е преминаването на конкремент през жлъчния канал (ductus cysticus).

Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са чести симптоми при заболяванията на жлъчния мехур. При нарушено постъпване на жлъчка в чревния тракт се затруднява разграждането на приетите с храната мазнини. Това води до поява на гадене, а понякога и повръщане. При повечето пациенти тези оплаквания са леко изразени, но магат да бъдат и много тежки.

Жълтеница

Пожълтяването на кожата и склерите (бялото на очите) е характерен симптом при проблеми с жлъчния мехур. Причината за поява на жълтеница е запушване на жлъчните пътища от камъни, тумори, при стриктури или аномалии на жлъчните пътища. Блокира се транспорта на жлъчка към тънкото черво, при което билирубина и другите вещества в жлъчката попадат в кръвта. Повишаването на билирубина в кръвта (хипербилирубинемия) води до жълто оцветяване на кожата и лигавиците – налице е механична жълтеница.

Промяна в цвета на изпражненията и урината

Много хора, които имат проблеми с жлъчния мехур могат да забележат промени в цвета на техните изпражнения. Те стават по-светли, а понякога дори бели като тебешир. Това се дължи на наличието на мазнини в изпражненията, които не могат да се разградят от жлъчката поради блокиране на жлъчните пътища. Освен това изпражненията могат да имат силна и неприятна миризма.

Наличието на билирубин в урината (билирубинемия) е причина за промяна в цвета на урината. Тя става по-тъмна, с жълто-кафяв цвят или цвят на бира.

Хронична диария

Ако имате повече от четири изхождания на ден в продължение на над три месеца, това може да е признак на хронично заболяване на жлъчния мехур. Меките или диарични изпражнения се дължат на излишните мазнини в чревния тракт, които не се разграждат правилно.

Повишена температура

Ако имате повишена температура, придружена от коремна болка, то е много вероятно да имате проблем с жлъчния мехур. Жлъчни камъни, бактериална инфекция, туморен процес могат да предизвикат възпаление на жлъчния мехур (холецистит). Нелекуваният остър холецистит може да доведе до сериозни, дори животозастрашаващи усложнения, като емпием и перфорация на жлъчния мехур.

Прочетете за:
Остър холецистит
Хроничен холецистит
Рак на жлъчния мехур